Regija

EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO: Dr. Ksenija Kaleb se obraćala Liječničkoj komori za pomoć, ali nikada nije dobila odgovor!

Dr. Ksenija Kaleb, koju Hrvatska liječnička komora tereti da je počinila stručni propust u svom radu jer pacijentu nije dala antibiotik koji nije ni imala, tražila je punih pola godine prije smrti malog Gabrijela od Hrvatske liječničke komore pomoć i savjet u vezi nabave CRP analizatora za svoju pedijatrijsku ordinaciju.

Ploče Online ekskluzivno doznaje da je e-mail upućen u Komoru na adresu osobe koja je u trenutku slanja bila naznačena na njihovim sluzbenim stranicama.

Međutim, Liječnička komora nikada nije odgovorila na njezinu molbu za pomoć…


E-mail dr. Ksenije Kaleb prenosimo u cijelosti:

From: Ksenija Kaleb <[email protected]>
Date: čet, 3. svi 2018. 11:07
Subject: Obavljanje biokemijske pretrage u ordinaciju
To: <******@hlk.hr>

Postovana,

ja sam dr Ksenija Kaleb, pedijatrica iz DZ Metković. Molila bih Vas za pravni savjet oko jednog problema.

Naime na inicijativu Facebook grupe Mame iz Metkovića , Grad Metković je odlucio donirati dva uredjaja CRP analizator u postojece pedijatrijske ordinacije u nasem domu zdravlja. To bi nam uveliko olaksalo rad u vremenu kad laboratorij ne radi jer nam CRP pomaze u razlucivanju bakterijskih od virusnih bolesti i samim time olaksava lijecnicku procjenu o potrebi za antibiotikom ili eventualno bolnicko lijecenje. Za napomenuti je da smo od prve bolnice udaljeni 100 km pa je tim vise taj CRP analizator primamljiv u dane vikenda kad laboratorij ne radi. A i po noci.

Problem je nastao u tome sto se nasa uprava dvoumi da li da primi tu donaciju, ta dva aparata jer po Pravilniku o nacinu obavljanja biokemjske djelatnosti u lijecnickim ordinacijama iz 2005 g. u popisu pretraga koje se mogu obavljati u ordinaciji nije naveden spomenuti CRP. Moje misljenje je da tada jos nije ni bilo ovakvih CRP analizatora da bi se prije 13 godina svrstao u taj skup pretraga koje se mogu obavljati u ordinaciji.

Moje pitanje na koje mi mozda mozete pomoci jeste da li mi onda smijemo ili ne smijemo obavljati tu pretragu CRP iz prsta. Na internetu sam pronasla da je u listopadu u esavjetovanje bila ukljucena Izmjena pravilnika o obavljanju biokemijske djelatnosti u ordinacijama ali nisam nigdje uspjela pronaci da li su te izmjene usvojene jer po njima je CRP uvrsten na popis preporucenih pretraga u ordinaciji. Zalosti me i sama mogucnost da nam se zabrani analiza CRP u ordinaciji kad kao pedijatar znam koliko je ona bitna u svakodnevnom provodjenju zdravstvene zastite nad malom djecom.

Unaprijed hvala na Vasem odgovoru!

Srdacan pozdrav!

Dr.med. Ksenija Kaleb spec.pedijatrije

Odgovor nikad nije dobila..