Regija

EKO PATROLA: Ministar Ćorić zajedno s roniocima čistio Zlatni rat

Ekološka akcija na otoku Braču okupila je brojne ronioce iz različitih klubova diljem Republike Hrvatske ali i šire u cilju očuvanja mora, okoliša i prirode.


Eko patrola 2021. – Bol, Zlatni rat provodila se je u organizaciji Agencije Promocija ronjenja te u suradnji s Ronilačkim klubom HRVI Nemo-Adriatic i uz veliku podršku Ronilačkog centra Big Blue Diving, Bol.

U sklopu eko patrole 2021. održana je ekološka akcija čišćenja plaže Zlatni rat na otoku Braču, a samoj akciji vađenja otpada iz mora pridružio se je ministar gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, Tomislav Ćorić.

„Izuzetno me raduje da svi zajedno prepoznajemo važnost očuvanja okoliša i prirode. Naša je obaveza očuvati sve destinacije ne samo zbog nas samih i turista nego i zbog generacija koje nam dolaze. Provođenjem ovakvih ekoloških akcija vidljiv je veliki napredak, što se vidi u današnjoj ekološkoj akciji čišćenja plaže Zlatni rat gdje se tijekom trajanja eko akcije nisu prikupile značajne količine otpada. Međutim, ovakve akcije čišćenja podmorja gdje važnu ulogu imaju ronioci, moraju se nastaviti jer postoje dijelovi podmorja koji su još uvijek vrlo onečišćeni, a posebno u lukama. Sugrađani su svjesni opasnosti koja nastaje uslijed zagađenja okoliša  kako na kopnu tako i morskog okoliša i u konačnici štete koja to zagađenje čini morskoj flori i fauni i upravo zbog toga ovakve akcije dodatno proširuju svijest o potrebi čuvanja okoliša.“, istaknuo je ministar gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, Tomislav Ćorić.

Osim ekološkog karaktera akcija je imala i edukativan učinak u cilju poticanja građana na odgovornije ponašanje vezano uz gospodarenje otpadom, a provodila se je u cilju ukazivanja na globalni problem onečišćenja podmorja, očuvanja čistoće Jadranskog mora te smanjivanja negativnog utjecaja otpada na morska staništa.

Ispred organizatora sudionicima se obratila direktorica Agencije Promocija ronjenja, Andreja Vedrina, te se zahvalila na odazivu svim sudionicima i roniocima koji sudjeluju u ovoj hvalevrijednoj akciji kao i institucijama koje godinama podržavaju provedbu ovakvih ekoloških akcija, a s nekoliko prigodnih riječi prisutnima se je obratio instruktor ronjenja i vlasnik Ronilačkog centra Big Blue Diving, Igor Glavičić te istaknuo važnost čišćenja podmorja i provođenja ovakvih ekoloških akcija za dobrobit sviju.

„Ekološke akcije se održavaju prije i poslije turističke sezone, a posebnost ove akcije je upravo srce turističke sezone. Atraktivna plaža na Bolu, Zlatni rat je top destinacija za brojne turiste, te se nadam da smo ovom akcijom s više od 30 ronioca potaknuli kod naših gostiju ekološku svijest.“, istaknuo je Igor Glavičić, instruktor ronjenja i vlasnik Ronilačkog centra Big Blue Diving.

Akcija se je održavala pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Turističke zajednice Općine Bol.

U ekološkoj akciji čišćenja podmorja sudjelovao je i državni tajnik ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Mario Šiljeg.

„Još jedna hvalevrijedna akcija u nizu povedenih na čemu čestitam organizatorima. U Hrvatskoj je još uvijek na sreću po podacima Europske agencije za okoliš, od 900 analiziranih 97% lokacija s odličnom kvalitetom vode za kupanje. Manje od 3% ih je s dobrom, a manje od 1% s dovoljnom. Ovakve akcije imaju prije svega edukativnu svrhu kako bismo svi skupa postali svjesni bogatstva koje imamo i takvim ga očuvali za generacije koje dolaze.“, rekao je državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, Mario Šiljeg.

Ekološku akciju podržala je i Turistička zajednica Općine Bol koja ulaže velike napore u provođenje ovakvih akcija čišćenja podmorja.

„Turistička zajednica Općine Bol uvijek se uključuje u ovakve doista važne i vrijedne akcije koje su od velikog značaja za očuvanje čistoće podmorja, a tijekom godine konstantno brinemo o čistoći podmorja kroz provođenje ekoloških akcija te na taj način ujedno i educiramo naše građane koliko je važno brinuti za naš okoliš“, rekao je direktor Turističke zajednice Općine Bol, Markito Marinković.

U provedbi eko patrole sudjelovali su brojni ronilački klubovi diljem Republike Hrvatske; Ronilački klub HRVI Nemo-Adriatic, Ronilački klub Giričić, Ronilačko ekološki klub Solin, Ronilački klub Nemo-Brač, Ronilački klub veterana 4. gardijske brigade, Split, te članovi DVD-a Kaštel Gomilica s brodom Sv. Florijan.

Akcija je ujedno imala i međunarodni karakter te su se s zadovoljstvom pridružili i ronioci iz Njemačke, Francuske, Slovenije i Švicarske.

Također nesebičnu pomoć i veliku podršku u realizaciji ove ekološke patrole pružili su HONDA MARINE (Fred Bobek d.o.o.) i Hoteli Blue Sun.

Kako bi ukazali na odgovorno ponašanje u organizaciji ekoloških i edukativnih projekata za dobrobit sviju, akcija se održala uz poštivanje svih epidemioloških mjera sigurnosti, prenosimo sa portala Dalmacija danas.

 

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za