Regija

Dubrovčani slave 1052. Festu sv. Vlaha

DUBROVNIK – U Dubrovniku je otvorena 1052. Festa svetog Vlaha. Povodom blagdana koji se slavi 3. veljače, u grad su stigli brojni gosti, održana je i svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su uručene godišnje i nagrade za životno djelo. Ovogodišnja Festa svetog Vlaha najkraća je moguća – piše Morski.hr.


– Ovogodišnja Festa, i to 1052. po redu, najkraća je moguća, a za to je kriv kalendar. Naime, po pravilu, Festa svetoga Vlaha traje od Svijećnice, odnosno Kandelore, do prve iduće nedjelje. Tako, da je primjerice blagdan svetoga Vlaha pao u nedljeju, Festa bi trajala čak osam dana – objasnio je Vicko Dragojević za HRT.

Dodao je kako je doista  šteta da je ovogodišnja Festa tako kratka. 

– Naime, Dubrovčane je poslužilo – a u tome svoje prste možda ima i sam sveti Vlaho, izvrsno vrijeme – sunačno i toplo za ovo doba godine. Stoga i ne čudi da je na današnjem otvaranju Stradun bio prepun. Sama ceremonija je ista kao i puno jedno tisuljeće za nama. Nakon što biskup pusti golubice, podiže se zastava svetoga Vlaha, ipak ne na Orlandov stup, jer je on pred raspadom, već na obližnji standal, rekao je.

Proslava je jutros počela u zoru, kada su Dubrovčane i brojne goste svojim pucnjevima probudili trombunjeri i pripadnici povijesnih postrojbi. 

– Potom će barjaci svih župa dubrovačke biskupije doći se pokloniti pred crkvu svetoga Vlaha. Pri samom kraju svečane svete mise dubrovačkim ulicama krenut će velika procesija, s moćima svetaca; a sve će se završiti veseljem, tradicionalnom tombulom sutra posljepodne, rekao je.  

Čestitku Dubrovkinjama i Dubrovčanima odaslao je i dubrovački gradonačelnik Mato Franković, koju prenosimo u cijelosti:

“Poštovane Dubrovkinje i Dubrovčani, drage gospođe i gospari,

Kako se navodi u ovogodišnjem proglasu Feste, Dubrovnik i Sveti Vlaho jedna su duša. Tom svecu i mučeniku puk dubrovački iskazuje privrženost već 1052. put. Toliko je naime ljeta prošlo otkako se Sveti Vlaho ukazao dum Stojku upozorivši ga na prijetnju mletačkih osvajača.

Od tada su mnoge oluje i crne sile prijetile ovim mirima, a Dubrovnik i njegov puk uvijek su se s vjerom predavali čvrstom zagrljaju svoga Parca ufajući se u njegov nebeski zagovor i stvarajući tako tradiciju koja je jedna od najpostojanijih identitetskih odrednica Grada.

Upisom Feste na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva prije 15 godina naša je jedinstvena svetkovina dobila i univerzalnu prepoznatljivost, ali samo odani Parčevi štovatelji, Festu uistinu osjećaju i duboko je proživljavaju.

Stoga ćemo opet, kao i svih minulih ljeta, primiti svetoga Vlaha u naša srca. Izgovarat ćemo Parčevo ime dok mu dijelimo hvalu mu za sve dane pod njegovom zaštitom.

Svima vama, u Gradu i van njega, u tuđini i na moru, u ime Grada Dubrovnika i svoje osobno, od srca vam čestitam Dan Grada i blagdan svetoga Vlaha. Neka čuva nas, neka čuva svoj Grad”, stoji u čestitci dubrovačkog gradonačelnika.

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za