Regija

Dubrovačko-neretvanska županija: Projektom dnevnih bolnica u Dubrovniku i Metkoviću poboljšana dostupnost zdravstvenih usluga pacijentima s područja doline Neretve

Dubrovačko-neretvanska županija: Projektom dnevnih bolnica u Dubrovniku i Metkoviću poboljšana dostupnost zdravstvenih usluga pacijentima s područja doline NeretvePredstavljamo projekte koji su ušli u finale našeg izbora koji, četvrtu godinu zaredom, provodimo u suradnji s Hanza Medijom, Hrvatskom zajednicom županija i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.


Stručni žiri izabrat će pobjednike u četiri kategorije – Doprinos znanosti i inovacijama; Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; Doprinos prekograničnoj suradnji, te Doprinos poduzetništvu, a svog pobjednika birat će i građani preko posebne platforme koju ćemo otvoriti nakon što predstavimo sve projekte.

U sljedećih nekoliko dana predstavljamo 41 projekat. Dnevna bolnica u Dubrovniku i Metkoviću projekt je prijavljen u naš izbor za najbolji EU projekt u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici od strane Dubrovačko-neretvanske županije.Kao što je bio i cilj projekta, nadograđena je Dnevna bolnica u Dubrovniku te uspostavljena Dnevna bolnica Metković. Adaptirana je postojeća zgrada unutar OB Dubrovnik, obavljena rekonstrukcija zgrade za Dnevnu bolnicu Metković, nabavljena je i ugrađena suvremena oprema, povećana dostupnost zdravstvenoj skrbi, racionalizirani su troškovi poslovanja Opće bolnice Dubrovnik…

Povećana je tako kvaliteta i učinkovitost pružanja bolničke usluge, smanjen je broj pacijenata na akutnom liječenju te je povećan bolnički kapacitet u Županiji.

Dubrovačko-neretvanska županija sada bilježi manji pritisak u smislu broja pacijenata na Opću bolnicu Dubrovnik kao centralnu zdravstvenu ustanovu Županije. Brojni stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije ističu zadovoljstvo ovim projektom zbog lakše dostupnosti zdravstvenih, takozvanih svakodnevnih usluga koje su stanovnicima doline Neretve dosad bile udaljene te su za njih morali putovati do Dubrovnika ili Splita.

Projekt se je provodio od početka 2020. godine do početka ove godine. Nositelj i partner na projektu bila je Opća bolnica Dubrovnik, a ukupna vrijednost mu je bila 50.853.801 kuna. Od toga su bespovratna sredstva bila 49.745.477 kuna, a vlastita 1.108.324 kune.Samo u prva tri mjeseca rada Dnevne bolnice u Metkoviću zabilježeno je 1150 pregledanih pacijenata te 60 malih kirurških zahvata.Svim pacijentima s područja doline Neretve u Dnevnoj bolnici svakog tjedna je dostupno niz medicinskih usluga: interna medicina, kardiologija, vaskularna, torako-vaskularna i plastična kirurgija, traumatologija, ortopedija, psihijatrija i dermatologija.

Suvremena specijalističko-konzilijarna zdravstvena zaštita smatra dnevne bolnice ključnim modalitetom bolničkog liječenja, dok se upotreba akutnih stacionarnih kapaciteta koristi samo u slučajevima potrebe. Bolnička skrb u Hrvatskoj se uglavnom bazira na akutnom liječenju bolesnika. Porastom potražnje za zdravstvenim uslugama dolazi do kontinuiranog pritiska na ograničene bolničke kapacitete, što rezultira niskom stopom obrade pacijenata i stvaranjem listi čekanja. Dodatna kompleksnost ovog problema leži u nemogućnosti pravovremenog i efektivnog prijema bolesnika i pružanja odgovarajuće zdravstvene njege.

Zato je rješenje bilo stvaranje uvjeta za daljnji razvoj Opće bolnice Dubrovnik, odnosno uspostava dnevne bolnice u Metkoviću i adaptacija Opće bolnice Dubrovnik. Naime, dio Dubrovačko-neretvanske županije u kojem se nalaze gradovi Metković, Opuzen i Ploče zaostajali su u pružanju definitivne zdravstvene skrbi pacijentima s obzirom na to da je udaljenost do najbližih bolnica, onih u Dubrovniku i Splitu, veći od 100 km.

Dodatno, stanovnike ovog područja DNŽ od bolnice dijelio je i granični prijelaz što je stvaralo dodatan problem. Zato je OB Dubrovnik osnovala podružnicu u Metkoviću, odnosno dnevnu bolnicu, čijom se je gradnjom i rekonstrukcijom pacijentima s tog područja omogućila bolja i brža zdravstvena skrb. (L.K.)

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za