Regija

Dubrovačko-neretvanska županija peta po broju potpuno cijepljenih

Stožer civilne zašti­te Dubrovačko-neretv­anske županije uputio je javni poziv za cijepljenje protiv koronavirusa, koje će biti u četvrtak, 29. srpnja 2021., u Studentskom domu Dubrovnik. Od 8 do 11 sati, moći će se cijepiti svi hrvatski državljani, a od 11 do 12 sati strani državljani. I ovoga tjedna cijepljenje će se obavljati cjepivima proizvođ­ača COMIRNATY (Pfizer) i Janssen (Johns­on&Johnson).

U Hrvatskoj je dosad potrošeno preko tri milijuna doza cjepiva protiv bolesti COVID-19. Prema podacima koje je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, do 24. srpnja prvom dozom cijepljeno je 1.620.106 osoba, a od njih je 1.385.270 cijepljeno s dvije doze, dok je cijepljenje završilo za 1.429.990 osoba (2 doze i 44.720 doza Janssen).

“I nakon utrošenih više od tri milijuna doza, HALMED nije zaprimio niti jednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za koju je utvrđena uzročno-posljedična povezanost s cijepljenjem. Od zaprimljenih 4435 prijava sumnji na nuspojave, najčešće prijavljene nuspojave odnosile su se na povišenu tjelesnu temperaturu, bol na mjestu primjene, glavobolju, bol u mišićima, zimicu, opću slabost, umor, crvenilo na mjestu primjene cjepiva, mučninu i bol u zglobovima. Riječ je o očekivanim nuspojavama“, izjavio je ravnatelj HZJZ-a epidemiolog izv.prof.dr.sc. Krunoslav Capak, prim.dr.med.


Najveći obuhvat cijepljenih prvom dozom postignut je u Gradu Zagrebu, i to 46,1 posto ukupnog stanovništva, odnosno 55,8 posto odraslog stanovništva, a završeno cijepljenje u najvećem je obuhvatu ostvareno također u Gradu Zagrebu (40,4 posto ukupnog, odnosno 48,9 posto odraslog stanovništva).

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji barem jednu dozu cjepiva primilo je 40 posto ukupnog stanovništva, što nas svrstava na sedmo mjesto među županijama. HZJZ je objavio kako je 36,5 posto stanovništva ove županije potpuno cijepljeno, po čemu smo peti u državi, prenosi Dubrovački vjesnik.