Regija

DUBROVAČKA BOLNICA Opet moguća pratnja na porodu, ali pod nekoliko uvjeta

Od ovog tjedna opet je dopuštena pratnja na porodu uz pridržavanje smjernica Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju i Hrvatskog liječničkog zbora za zbrinjavanje trudnica za vrijeme trajanja pandemije COVID-19, objavila je Opća bolnica Dubrovnik.


Pratnja na porodu ne mogu biti osobe koje su bile u bliskom kontaktu s COVID-19 pozitivnom osobom, boravile su u područjima s visokim brojem zaraženih, kojima je propisana mjera samoizolacije ili imaju simptome COVID-19 infekcije: temperaturu, kašalj, dispneju, gubitak okusa ili njuha.

Ulaz je moguć osobi koja je unatrag šest mjeseci preboljela COVID-19 infekciju i prošlo je više od mjesec dana od početka bolesti, a mora donijeti pismeni nalaz PCR-a i BAT-a (brzi antigenski test) iz razdoblja bolesti ili potvrdu liječnika obiteljske medicine o preboljenju bolesti unatrag šest mjeseci i 30 dana od početka pojave simptoma. Ukoliko pratnja nije preboljela COVID-19 infekciju ili je prošlo više od šest mjeseci od preboljenja, a cijepljena je samo jednom dozom cjepiva (ne odnosi se na J&Jcjepivo i osobe koje su preboljele COVID-19 i docijepljene jednom dozom cjepiva), nakon trijaže mora obaviti testiranje na SARS-CoV-2 brzim antigenskim testom. Testiranje se obavlja u OB Dubrovnik, a troškove testiranja snosi osoba u pratnji po cijeni od 150 kuna.

Kao pratnja, u rađaonicu može osoba s potvrdom o primitku druge doze cjepiva (za cjepivo J&J jedna doza) unutar šest mjeseci do prisustva porodu, ako je prošlo više od 14 dana od zadnje doze cijepljenja. Osim svega navedenoga, pratnja može biti i osoba s negativnim PCR testom na COVID-19, ne starijim od 48 sati.

Trudnica i osoba u pratnji na porodu moraju proći trijažu na ulazu u Opću bolnicu Dubrovnik mjerenjem temperature i dezinfekcijom ruku s obavezno pravilno postavljenom kirurškom maskom. Trijažni obrazac se popunjava u čekaonici neposredno prije ulaska na odjel.

Tijekom poroda dopušten je bliski kontakt trudnice i osobe u pratnji, dok u kontaktu sa zdravstvenim djelatnicima pratnja mora održavati razmak. Osoba u pratnji na porodu može uz rodilju biti isključivo za vrijeme njezinog boravka u rađaonici.

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za