Regija

Država odlučila otvoriti GP Metković-Doljani do kraja studenoga

Danas je u Poglavarstvu Grada Metković delegacija dužnosnika iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstava financija, Ministarstva graditeljstva i Ministarstva unutranjih poslova održala sastanak s gradonačelnikom Metkovića Daliborom Milanom i njegovim suradnicima. Sastanak je počeo u 12 sati. Tema sastanka je bila puštanje u funkciju novog graničnog prijelaza Metković-Doljani koji je izgrađen još prije ljeta ali još nije dobio uporabnu dozvolu.

Istovremeno se na graničnom prijelazu okupilo 30-tak građana i predstavnika medija koji su očekivali dolazak predstavnika državne vlasti u želji da im izraze svoje neslaganje s puštanjem u promet postojećeg graničnog objekta zbog kojeg će biti prometno blokirani.

Među njima je bila i bivša gradonačelnica Katarina Ujdur koja je ponovila do sada iznesene stavove da je ovakav prijelaz neprimjeren i da je bivša gradska vlast više puta usmeno i pismeno od 2014. do 2016. upozoravala na ovaj problem, prvenstveno na prometnu blokadu grada. Ponovila je prijedlog riješena u izgradnji dodatnih prometnih traka te izrazila nadu da će nova gradska vlast uspjeti provesti ovakvo ili slično rješenje s obzirom na vertikalu vlasti u od gradske do državne razine.


Nakon sastanka gradonačelnik Dalibor Milan je došao na novi granični prijelaz Metković, a potom i predstavnici državne vlasti, te izvijestio da se nada jedinstvenom stajalištu svih građana i političkih stranaka u gradu Metkoviću da novi granični prijelaz, ovakav kakav je sagrađen, ne treba biti stavljen u funkciju. Naglasi je da je ovo državni projekt koji nije u nadležnosti grada. Izjavio je da će, usprkos protivljenju Grada i građana, granični prijelaz biti otvoren do kraja studenoga. On vidi rješenje u izgradnji novih kolničkih traka koje bi povećale protok vozila i smanjile prometne gužve.Pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Alen Gospočić je izjavio da su na današnjem sastanku analizirali postojeću situaciju i utvrdili da je GP Metković izgrađen sukladno županijskom i njemu usklađenom gradskom prostornom planu, idejnim rješenjima, dozvolama i projektima.

Pomoćnik ministra graditeljstva za dozvole državnog značaja Milan Rezo izjavo je da je lokacija GP Metković definirana prostornim planom Županije već niz godina ranije s kojim je usklađen i plan grada Metkovića, te da je slijed ishođenja lokacijske i građevinske dozvole bio sukladan zakonu bez primjedbi ijednog javno-pravnog tijela. Nadalje da je proveden tehnički pregled, uočeni su mali nedostaci u prometnoj signalizaciji koji su otklonjeni i stekli su se uvjeti za izdavanje privremene uporabne dozvole. Na upit znači li to da Grad nije imao primjedbu na izdavanje dozvola on je odgovorio da nije.

Za komentar ove izjave upitali smo bivšu gradonačelnicu Katarinu Ujdur koja je izjavila sljedeće: Grad Metković nikada nije bio stranka u postupku u ishođenju lokacijske i građevinske dozvole za GP Metković o čemu svjedoči dopis iz 2014. bivšeg gradonačelnika Bože Petrova kojim se od nadležnih tijela tražila promjena lokacije graničnog prijelaza. Kao što znate, zahtjevu nije udovoljeno jer se prema šengenskoj regulativi granični prijelazi moraju graditi na teritoriju Hrvatske, tj. EU-a. Treba napomenuti da je projekt izgradnje GP Metković strateški projekt Republike Hrvatske i kao takav izvan utjecaja lokalne uprave.

Okupljeni građani su najavili prosvjed na dan otvaranja Graničnog prijelaza Metković-Doljani na koji pozivaju i sve građane jer to nije problem jednog kvarta, već cijelog grada.

likemetkovic.hr