Regija

Drama u Sinju zbog vrgoračkog otpada: Miro Bulj zaustavio kamion pun smeća

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj blokirao je ulazak kamiona s vrgoračkim otpadom na sinjski deponij, pa se kamion pun otpada vratio natrag u Vrgorac.

Nakon što je kamion s vrgoračkim otpadom stigao do sinjskog odlagališta otpada ”Mojanka”, Miro Bulj i nekoliko sugrađana nisu mu dali da prođe, pa se vozač kamion vratio.

Miro Bulj prozvao je ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića nazvavši ga ministrom ugroze okoliša zbog odluke o dovozu vrgoračkog otpada u Sinj na odlagalište. Pozvao ga je da smeće odlaže u njegovu rodnom kraju Pločama, koje su i mnogo bliže Vrgorcu.


Kamion s vrgoračkim otpadom koji teret treba izbaciti na sinjskom deponiju uznemirio je stanovnike Cetinske krajine. Umjesto tuđeg smeća Sinjani žele sanaciju i zatvaranje tog deponija.

Prevoženje oko 50 tona otpada iz Vrgorca kamionom trajalo je otprilike dva sata vožnje autocestom, rekao je vozač kamiona.

Naime, prema odluci Ministarstva zaštite okoliša smeće iz Vrgorca seli se u 100 kilometara udaljeni Sinj zbog zatvaranja vrgoračkog odlagališta otpada.

”Državni inspektorat, inspekcija zaštite okoliša je postupajući sukladno svojim ovlastima u smislu provedbe Odluke ministra zaštite okoliša i energetike i Dinamike zatvaranja odlagališta neopasnog otpada na području Republike Hrvatske donijelo rješenja kojim se naređuje postupanje sukladno navedenim dokumentima, uključujući i odlagališta koja sukladno dinamici moraju zaprimati otpad sa zatvorenih odlagališta”, priopćili su iz inspektorata.

“Bizarna situacija dogodila se danas, ali policija nije intervenirala. Kamion iz Vrgorca, na kraju se vratio u Vrgorac”, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič.

Ivana Živaljić, direktorica Čistoće Sinj otkrila je što će sada biti sa vrgoračkim smećem.

“Očekujemo sutra dva kamiona iz Vrgorca, jedan koji nije stigao danas i novi u srijedu, pa ukoliko im pristup odlagalištu bude omogućen i uđu u deponij, onda ćemo primiti kamion i dopustiti mu da odloži smeće“, otkriva.

Živaljić vjeruje da je direktor Čistoće Vrgorac u kontaktu s vrgoračkom policijom. “Policija je danas bila u području na onom na kojem mi nismo nadležni, dakle kamion je bio na državnoj cesti. Mi s tim nismo imali ništa. Kamion nije stigao do ulaza”, pojašnjava.

Smatra kako Sinju otežava činjenica da otpad stiže iz Vrgorca. “To će biti jedna otegotna okolnost, s obzirom da imamo određene kapacitete i da se već dugi niz godina bavimo razvrstavanjem otpada, odnosno motiviramo građane kako bi taj kapacitet bio što veći, da bi ga imali za svoje potrebe do otvorenja Centra Lečevica”, ističe.

Za srijedu je najavljen prosvjed u Sinju, kao i posebna tematska sjednica o ovom problemu.

A ni Sinjani ne žele zbrinjavanje tuđeg otpada.

dnevnik.hr