Regija

DRAMA NA BIOKOVU Čeh bježao od potrage GSS-a kako ne bi morao platiti helikopter podignut zbog mlađeg suputnika

Za makarski HGSS burno je već danima, no jučerašnja priča posebno je bizarna. Naime, kako piše portal Makarska danas, GSS-ovci su bili u potrazi za dva češka turista, od kojih je jedan završio u bijegu kako ne bi morao platiti helikopter!

Da slučaj bude nevjerojatniji, prije svega dva dana Makarska danas objavila je osvrt na predstavu Zlatoustih “Vile nas nosale”, u kojima jedan od protagonista bježi kako bi izbjegao plaćanje helikoptera. Kako je komentirao autor teksta Davor Šegota kojem su javili kako je očito bio vizionar, u priči o odbjeglom Čehu išao je u karikaturu.

– No stvarnost me demantira u tom pokušaju, kazao je Šegota ne vjerujući isprva da je Čeh zaista, kao u njegovoj predstavi, bježao jer je strahovao da će ga “opaliti po džepu” zbog dizanja helikoptera.


No evo kako je sve išlo…

– Rano ujutro dva su Čeha pošla u planinu, da bi se na jednoj točki rastali. Stariji je nastavio prema Sv.Iliji, što im je u početku bilo konačni cilj, a drugi je okrenuo prema Topoli. Ovaj drugi je ozlijedio nogu i tražio je pomoć, da bi nas kasnije alarmirali i zbog drugoga jer ga supruga nije mogla dobiti na telefon. Mlađi je ispričao kako su se razdvojili i obitelj se zabrinula i poslali su nas i po drugoga. Digli smo helikopter sa stadiona u Baškoj Vodi, ali istovremeno je naša zemljana ekipa pratila situaciju monokularom i uočili su da je jedan počeo odmicati. Na kraju se ispostavilo da se bojao da će morati platiti dizanje helikoptera i potragu, i da je zato bježao, ispričao nam je Ante Kukavica, pročelnik HGSS-a Makarska.

U bijeg se dao stariji Čeh koji nije imao ozljeda, a zemaljska ekipa ga je zaustavila u bijegu, posjeli u hlad, te potom krenuli spuštati. Mlađi je imao ozljede poput ogrebotina, dehidracije i umora, te je prevežen helikopterom i prebačen na Hitnu pomoć.

Akcija se u tijeku razgovora s pročelnikom upravo privodila kraju.

Inače, kad smo već spomenuli Zlatouste vizionare, red je da podsjetimo na fabulu predstave u kojoj se sve odvilo na gotovo isti način, s tim da je Šegotinim HGSS-ovcima Čeh ipak uspio pobjeći. U stvarnosti su makarski GSS-ovci akciju odradili propisno do kraja, s tim da se u zbilji još više nego u tekstu predstave nameće pitanje: je li zaista nužno zbog neodgovornog ponašanja u planini (poput odvajanja) dizati cijeli sustav, angažirati tolike ljude sa svojim privatnim životima i poslovima, te trošiti proračunski novac svih nas?

E da, još jedna intrigantna koincidencija. Čeha Karela iz predstave koja je tri dana prije najavila stvarnost glumio je upravo GSS-ovac Tonči Lalić.

Nadajmo se da se neće obistiniti i kraj Makarske koju, zbog nesposobne vladavine, u Šegotinoj predstavi preuzimaju poslovično podcjenjivani Česi.

Izvor: Makarska danas

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za