Regija

Dom zdravlja Metković nabavio najmoderniji dijagnostički ultrazvučni uređaj vrijedan 50.000 EUR

Dom zdravlja Metković još jednom je putem EU projekta prekogranične suradnje InterregIPA CBC Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora unaprijedio svoju zdravstvenu uslugu, nabavljen je novi i moderan dijagnostički ultrazvučni uređaj za potrebe radiologije vrijedan 50 tisuća eura.

Radi se o ultrazvučnom uređaju Hitachi-Aloka ARIETTA V60 sa softverima (DICOM, RTE), Mitsubishi crno-bijelim printerom, sondom za periferne žile i konveksnom abdominalnom sondom koji uz color doppler omogućuje i elastografiju tkiva. Elastografijom tkiva dodaje se na kliničkoj vrijednosti pregleda budući da omogućuje preciznu procjenu tvrdoće tkiva. Ultrazvučni pregled u kombinaciji s elastografijom daje najbolje rezultate u ranom otkrivanju tumora i broj nepotrebnih biopsija potencijalno se smanjuje.


Nabavom uređaja poboljšat će se rad ultrazvučnog kabineta u kojem radi dr. med. spec. radiolog Nikica Hajvaz, a financiran je bespovratnim sredstvima Europske unije u iznosu od 85 posto, dok je 15 posto sredstava osigurao Dom zdravlja Metković. Ravnatelj Doma zdravlja Mihovil Štimac rekao je da će uređaj biti od velike koristi za pacijente.

– EU projektom prekogranične suradnje Interreg – IPA CBC Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora između Doma zdravlja Ljubuški i Doma zdravlja Metković danas je u sklopu nabavke opreme dopremljen najmoderniji ultrazvučni uređaj s elasfografijom za potrebe rada djelatnika dijagnostičkog odjela radiologije, mamografije i ultrazvuka Doma zdravlja Metković. Siguran sam da će kvaliteta rada odjela biti znatno bolja što će biti svim našim pacijentima na korist – rekao je Štimac.

U sklopu projekta prekogranične suradnje u ovom odjelu se planira obnoviti i postojeća oprema za radiologiju. U tijeku je natječaj za novi RTG uređaj vrijedan 150 tisuća eura i Dom zdravlja bi ga trebao nabaviti do kraja godine. Putem projekta prekogranične suradnje Interreg – IPA CBC Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora, Dom zdravlja Metković je, uz ultrazvučni uređaj, već nabavio stomatološka stolica i holter EKG-a, a radi se i na osposobljavanju mobilnog palijativnog tima koji bi putem projekta trebao dobiti i vozilo i s radom bi trebao početi u studenome.

Ukupna vrijednost projekta je 2,3 milijuna kuna (308 tisuća eura) te su bespovratna sredstva iz Europskih fondova (financiranje od 85%) od velike pomoći za Dom zdravlja Metković budući da će relativno malim ulaganjem vlastitih sredstava obnoviti velik dio ključne opreme i uvelike unaprijediti zdravstvena usluga u Metkoviću.