Regija

Dolina Neretve oglušila se na preporuku nadbiskupa: zaraza bukti, ali krizme idu po rasporedu

Iako Opuzen bilježi rast slučajeva zaraze koronavirusom i lagano zauzima vodeće mjesto u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u ovom gradu će se ipak u nedjelju održati krizma, javlja Slobodna Dalmacija.

Ako je vjerovati epidemiolozima i stručnjacima iz javnog zdravstva, Opuzen postaje neretvanski Wuhan, a ako je suditi po vjerskom životu, u ovom gradiću teku uobičajene pripreme za sakrament krizme, jer se župnik don Ante Antunović pridružio svojim kolegama diljem Dalmacije koji su se oglušili na preporuku splitsko-makarskog nadbiskupa​ Marina Barišića da se slavlja pričesti i krizme odgode do polovine svibnja.

Osim u Opuzenu, krizma će se ovog vikenda održati i u župi Slivno-Ravno, dok će u Kominu biti prva pričest. Svećenici su obavijestili djecu i njihove roditelje da se krizme ne odgađaju, unatoč preporuci nadbiskupa Barišića, koja je uslijedila nakon razgovora s epidemiolozima, koji su epidemiološku situaciju na području Splitsko-makarske nadbiskupije, koja administrativno obuhvaća i dolinu Neretve, ocijenili iznimno lošom.


RESTRIKTIVNE MJERE

U dolini Neretve su na snazi restriktivne mjere koje, među ostalim, dopuštaju okupljanje najviše petnaest osoba na jednome mjestu. Takva odluka Županijskog stožera civilne zaštite produžena je do 9. svibnja za područje doline Neretve u kojem je 14-dnevna kumulativna incidencija 1242 zaražene osobe. Zbog širenja zaraze koronavirusa škole u Neretvi su već odavno zatvorene i učenici nastavu prate online. Unatoč nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji i odlukama Županijskog stožera civilne zaštite, nekoliko župnika iz doline Neretve ustrajava u odluci da se krizme održe. Posebno je loše stanje na području grada Opuzena gdje u posljednjih sedam dana epidemiološka služba bilježi porast od 88 posto novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Epidemiolozi s kojima smo razgovarali očekuju rastući trend oboljelih u Opuzenu i idućih dana, a slavlje krizme te okupljanja i druženja na obiteljskim slavljima nikako ne doprinose obuzdavanju zaraze. Trenutačno je u Opuzenu šezdesetak aktivnih slučajeva zaraze (u utorak je bilo osam novih), što je veliki broj u odnosu na 3200 stanovnika.

Epidemiološko stanje u dolini Neretve nije dobro i samo je pitanje dana kada će eskalirati, a tome u prilog idu i odluke lokalnih župnika, koji su se očito oglušili na preporuku nadbiskupa Barišića o odgodi podjele krizme i pričesti, pa krizme održavaju usred rastuće epidemije COVID-a 19.

Unatoč brojnim pokušajima nismo uspjeli dobiti komentar don Ante Antunovića, župnika u Opuzenu,​ koji će po ovlaštenju biskupa Barišića dijeliti krizmu u nedjelju.

Na web-stranici župe svetog Stjepana u Opuzenu je istaknuto da je ispovijed krizmanika, roditelja i kumova u subotu poslijepodne. Na sam dan krizme u crkvi će biti krizmanici, a roditelji i kumovi će stajati vani.

BEZ SANKCIJA

Tko će biti odgovoran u slučaju eskalacije epidemije koronavirusa nakon ovih događanja, hoće li to biti lokalni stožeri civilne zaštite, Državni inspektorat ili inspektori civilne zaštite kojima je u opisu posla kontrola provođenja epidemioloških mjera na terenu, vrijeme će pokazati. Ustrajavajući na održavanju slavlja krizme i pričesti, koja za sobom nužno povlače grupiranja ljudi, lokalni svećenici krše crkvene i svjetovne zakone. Prije svega iskazuju neposluh prema mjesnom biskupu koji im je na neki način “šef”, ali i direktno krše članak 180. Kaznenog zakona, jer ako bude više od petnaest sudionika na slavljima ne postupaju po propisima i naredbama nadležnog tijela (Stožera civilne zaštite) zbog čega bi moglo doći do širenja zarazne bolesti među ljudima. No, po svemu sudeći, oni neće snositi nikakve sankcije niti će biti kažnjeni.

Može li se ikako zabraniti održavanje ovih epidemiološki rizičnih okupljanja?

Čini se ipak da ne može. Iz Županijskog stožera civilne zaštite pojasnili su da su na snazi epidemiološke mjere kojima se, između ostaloga, zabranjuju javna okupljanja na kojima je više od 15 ljudi, a vjerska događanja nisu izuzeta od takve zabrane, te očekuju da će se svi organizatori događanja pridržavati ovih mjera. Naglašavaju da su za poštovanje ovih mjera zaduženi lokalni stožeri civilne zaštite, policija, inspektori Ravnateljstva civilne zaštite RH, te Državni inspektorat.

Izuzetak: u Metkoviću krizme nakon 15. svibnja

Najveća župa u dolini Neretve, ona Svetog Ilije u Metkoviću, odgodila je slavlje podjele svete krizme koje je bilo najavljeno za 1. i 2 svibnja uz sudjelovanje oko 400 krizmanika i njihovih kumova. Prema preporuci nadbiskupa Barišića, krizma u Metkoviću održati će se nakon 15. svibnja, odnosno kad epidemiološke prilike to dopuste, piše Slobodna Dalmacija.