Regija

DOLINA NERETVE NA NATIONAL GEOGRAPHICU: Sutra na popularnom kanalu čak tri emisije o Hrvatskoj

U nedjelju, 19. rujna, jedan od najgledanijih svjetskih TV kanala, National Geographic, odlučio je posvetiti se našoj zemlji. Tijekom tog povijesnog dana gledatelji u oko 170 zemalja svijeta imat će priliku upoznati Hrvatsku u čak tri različite emisije. Naša će zemlja biti prikazana kao top-destinacija za sve zaljubljenike u istraživanje, gastronomiju, avanturu i znanost.

Jedna od njih je najnovija sezona očaravajuće dokumentarne serije Europa iz zraka koju će otvorit upravo epizoda snimljena iznad naše zemlje, a premijerno će biti prikazana na National Geographicu u nedjelju 19. rujna u 22:00h, tijekom povijesnog dana koji će u potpunosti biti posvećen Hrvatskoj.

Europa iz zraka svojim gledateljima omogućava jedinstven uvid u skrovita, magična mjesta te najbolje kulturne i geografske znamenitosti svima nam poznatih zemalja, ali iz potpuno drugačije i neočekivane perspektive – s visina.


Plodonosna hrvatska dolina Neretve iz zraka izgleda kao mozaik polja razdvojenih raširenom mrežom vodenih putova koje su izgradile prijašnje generacije poljoprivrednika želeći omogućiti navodnjavanje svojih polja i u isto si vrijeme stvoriti prikladan način prijevoza kada dođe vrijeme berbe.

Najpoznatiji proizvod regije je dakako mandarina, a procjenjuje se da sadašnjih više od milijun stabala godišnje urodi s oko 32 tisuće tona ploda. Zima je vrijeme berbe koju pratimo odozgo dok se pridružujemo uzgajivaču mandarina Petru Bjelisu koji na delti puni svoj čamac žarko narančastim teretom te potom tako nakrcan polagano plovi do tržnice.

A ako ste se ikada pitali kako izgleda gradnja dva kilometra dugog Pelješkog mosta vrijednog 526 milijuna eura, koji je napokon 2021. godine spojio kopno s poluotokom Pelješcem, nemojte ni slučajno propustiti prvu epizodu Europe iz zraka!

Pogled iz zraka dat će nam ekskluzivan uvid u ključnu fazu gradnje, postavljanje dijela palube mosta teške 587 tona za čiji je nadzor bio zadužen inženjer Zoran Trogrlić. Riječ je o prvom dijelu palube mosta koja se postavlja iznad mora pomoću jedne od najmoćnijih plutajućih dizalica u Europi pa je nervoza svih uključenih u ovaj pothvat, razumljivo, bila na izuzetno visokoj razini.

Na našem predivnom poluotoku Pelješcu iz zraka ćemo imati priliku vidjeti drevni grad Ston i njegove pomalo bizarne cik-cak zidine koje su se nekada davno sastojale od 41 obrambene kule i šest tvrđava. Zaljubljenica u lokalnu povijest Dalia Ficović Franušić otkrit će nam baš svaku skrivenu tajnu zidina koje su nekada bile među najdužima na svijetu, a u srednjem su vijeku od lopova štitile najstarije danas aktivne solane koje godišnje proizvedu nekoliko stotina tona morske soli.

Da podsjetimo, nedjeljna večer 19. rujna na National Geographicu bit će u potpunosti posvećena Hrvatskoj pa ćemo, osim spomenute Europe iz zraka u 22:00h, u 21:00h moći pogledati i epizodu kulinarske emisije Gordon Ramsay: Neistražene kuhinje snimljene u Istri, a zavirit ćemo i u tvornicu Rimac automobila u emisiji Automobili iz snova – Unutar tvornice u 23:00h.