Regija

Do schengenskog prijelaza rušenjem desetak kuća

Izdana je lokacijska dozvola za gradnju novog prijelaza Metković-Doljani, pa bi radovi u Ulici Stjepana Radića trebali početi najdalje za šest mjeseci. Kako neslužbeno saznajemo, vlasnici desetak kuća koje će se morati srušiti da bi se izgradio moderan schengenski prijelaz zadovoljni su ponuđenom cijenom od države.

Navodno se radi o 600 EUR-a za kvadratni metar stambenog prostora, ali to nismo uspjeli potvrditi, jer nitko od njih ne želi javno govoriti za novine. Nisu rječitiji ni u Ministarstvu financija, gdje su na naš poseban upit odgovorili da će se cijene nekretnina koje će se rušiti tek utvrđivati.

Međutim, za pretpostaviti je da su vlasnici kuća zadovoljni ponuđenim obeštećenjem, jer su bezuvjetno pristali na ponudu države da im otkupi kuće i okućnice za lokaciju budućeg schengenskog graničnog prijelaza.


Bliže gradu
Pstojeći granični prijelaz, koji se inače nalazi na teritoriju Bosne i Hercegovine, prema projektnoj dokumentaciji pomiče se bliže gradu Ulicom Stjepana Radića. Međutim, da bi radovi počeli, osim dogovora sa susjednom Bosnom i Hercegovinom potrebno je napraviti čitav niz predradnja od kojih je najznačajnija stavka otkup zemljišta za gradnju schengenskog prijelaza Metković-Doljani. Budući da je riječ o opsežnom i financijski skupom poslu u Ministarstvu financija, koje je investitor projekta, nisu imali previše informacija za javnost.

– U postupku je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa vezanih uz navedeni granični prijelaz – priopćila nam je Sandra Bach, glasnogovornica, te je pojasnila da nema konkretnih informacija o do sada utrošenim sredstvima.

– Otkup zemljišta i kuća od privatnih vlasnika još nisu realizirani te stoga ne možemo izvijestiti o utrošku sredstava. Za navedeni granični prijelaz lokacijska dozvola je izdana, što je bio preduvjet za postupak sudskog vještačenja zemljišta – pojasnila je Bach.

Kako doznajemo, sredstva za izgradnju međunarodnog prijelaza za putnički promet Metković-Doljani osigurana su iz državnog proračuna, dakle nije riječ o novcu iz strukturnih fondova Europske unije, iako se očekivalo da će EU s obzirom na zahtjeve schengenskog režima prelaska granice podupirati izgradnju ovakvih prijelaza.

Prostorija za azilante
Granični prijelaz Metković-Doljani je projektiran sukladno standardima za kategoriju prema Uredbi o graničnim prijelazima. Dakle, biti će otvoren 24 sata dnevno za međunarodni promet putnika, osobnih vozila i vozila za prijevoz putnika bez obzira na zemlju iz koje dolaze. Na tom graničnom prijelazu neprekidno će se obavljati poslovi iz nadležnosti policije i carine. Prijelaz, kada se izgradi, uz službene prostorije će imati još i čekaonicu, prostoriju za zadržavanje, prostoriju za azilante, skladište za oduzete predmete kao i skladište za naoružanje te prostorije za rad drugih državnih tijela.

Kako se očekuje, izgradnja graničnog prijelaza ove kategorije trajat će najviše šest mjeseci od trenutka stjecanja zakonskih uvjeta, a promet će se odvijati nesmetano kao i do sada jer je u funkciji postojeći granični prijelaz, udaljen oko dva kilometra od ovoga prijelaza i poslužit će kao privremeni prijelaz – pojasnili su u Ministarstvu financija.

Tekst: Stanislav Soldo
Foto: Denis Jerković / CROPIX

 

VRGORAC: Za Policijsku postaju stiže 1,5 milijuna kn
Da se Hrvatska ozbiljno priprema za schenegenski režim svakodnevno mogu posvjedočiti brojni stanovnici na vrgoračkom području koji se nalaze uz državnu granicu s BiH. Naime, kad krenu na svoju njivu, vinograd ili u šumu, na svakom koraku mogu zaraditi kaznu za ilegalan prelazak granice od 2000 do 10.000 kuna, ako nemaju pograničnu propusnicu.

Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, našoj zemlji ostavljen je rok od dvije godine da zadovolji scehengenske standarde. U tom razdoblju Hrvatska će moći koristiti EU fondove kako bi financirala nabavu nove opreme, školovala i zaposlila nove policijske službenike, ali i uredila postaje granične policije, te izgradila prihvatne centre za ilegalne emigrante. Na raspolaganju stoji oko 120 milijuna eura za te potrebe.

Jedna od takvih investicija dogodit će se u sljedećih pet mjeseci i u Tinovu gradu. Naime, do ožujka sljedeće godine trebala bi se adaptirati Policijska postaja u Vrgorcu, te izgraditi objekt za potrebe pogranične policije za smještaj ilegalnih emigranata, a u te objekte Europska unija i MUP uložit će oko 1,5 milijun kuna. Inače, ova postaje nadzire 28 kilometara granice s BiH, a financiranje će se vršiti iz Schengen Facility Founda.

Naime, od 1,5 milijuna kuna, oko 70 posto dolazi iz tog fonda, a s njima se planira izgraditi prostor za emigrante, dok preostalih 30 posto sredstava ulaže RH, a tim bi se novcem sredila fasada, krov i instalacije na postaji.

Tekst: Mate Primorac