Regija

Djelatnici Hitnih timova iz doline Neretve mogu ovršiti poslodavca!

Djelatnici hitnih timova iz doline Neretve, odnosno iz Ploča i Metkovića, su kao i njihovi kolege iz ostatka Dubrovačko – neretvanske županije, tužili županijski Zavod za hitnu medicinu i dobili spor jer su više godina dobivali umanjene plaće zbog pogreške u sustavu Centralnog obračuna plaća. Naime,Vlada RH i sindikati dogovorili su 2016. godine povećane plaće od šest posto, ali to nije uneseno u COP, zbog čega su medicinske sestre i tehničari Zavoda za hitnu medicinu DNŽ podigli tužbe 2021. godine za zadnjih 14 mjeseci budući je za prethodni period nastupila zastara.

Tužili su poslodavca, odnosno Zavod, jer im je to jedina mogućnost sukladno Zakonu o radu, zbog krivog obračuna plaća i za prekovremene sate koji su također krivo obračunati. Jedan dio djelatnika nije podigao tužbe nego se nagodio s poslodavcem i dobio višestruko umanjene iznose novca za koje nije rađeno vješto.

Prije godinu i pol dana presude su postale pravomoćne i ovršne, a radi se o oko sto tisuća eura glavnice i kamata plus sudski troškovi. Ako im to uskoro ne bude isplaćeno postoji mogućnost ovrhe, što bi ugrozilo zdravstvenu zaštitu na jugu zemlje.


U Pločama i u Metkoviću radi 30 djelatnika Hitne medicine. Njih 13-ero, 7 u Metkoviću i 6 u Pločama, su dobili sporove. Taj broj je vjerojatno veći, jer smo dobili podatke samo o djelatnicima koje zastupa odvjetnički ured Kovač iz Zagreba koji radi za sindikat zajedno.

Tekst i foto: Ante Šunjić/Dubrovacki.slobodnadalmacija.hr

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za