Regija

DIJETE U BOLNICI: Roditelj mora odabrati o kojem će se djetetu brinuti, onom u bolnici ili onom kod kuće!

Mnogo je dvojbi vezanih uz primjenu zakona i propisa u slučaju samohranih roditelja te subvencija za trajanja opasnosti od oboljenja COVID-19 koje tvrtke primaju, pa je Dubrovački vijesnik provjerio kako je na dubrovačkom području.


Na upit što ako se roditelju omogući ostanak uz dijete u bolnici iz koje iz razloga COVID- opasnosti ne smije nikako izlaziti te posjećivati odnosno skrbiti o drugom djetetu ili članu obitelji odnosno osobi kojoj je nužna skrb, iz Opće bolnice Dubrovnik su odgovorili da tada roditelj treba sam odlučiti s kojim će djetetom biti. Logično je kako bi trebao ostati kod kuće, a da dijete u bolnici posjećuje. Međutim, rečeno nam je i to kako takvih situacija u praksi do sada nisu imali.

Prema riječima pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević, Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju i Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja predviđaju pravo djeteta i roditelja na smještaj roditelja uz dijete na bolničkom liječenju. No, “ostvarenje ovoga prava prema propisu i u praksi ovisi o smještajnim kapacitetima ugovorne bolničke ustanove u kojoj se dijete liječi”.

“U okviru praćenja ostvarenja ovog prava prije pandemije COVID-19 prikupili smo podatke iz desetak zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj iz kojih proizlazi kako su bolnice uviđale važnost i prednosti koje ima prisutnost roditelja uz dijete tijekom bolničkog liječenja te su omogućavale različite modalitete smještaja roditelja uz dijete, bez naplate i uz naplatu. Tijekom pandemije roditelji i stručnjaci pritužuju se na nemogućnost ostvarenja posjeta roditelja djetetu ili smještaja uz dijete u bolnici, o čemu i dalje prikupljamo informacije zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj o njihovoj praksi, mogućnostima posjećivanja i boravka roditelja uz dijete u bolnici te kriterijima za njihovo omogućavanje. Stajalište pravobraniteljice za djecu da je djeci u bolnici potrebno omogućiti posjete ili smještaj bliske osobe, pridržavajući se mjera za zaštitu života i zdravlja pacijenata i zaposlenika. Nemamo podatke o pojedinim slučajevima u kojima isti roditelj koristi smještaj uz dijete u bolnici i skrbi o djetetu kod kuće. Takve situacije, koliko nam je poznato, propis ne uređuje, međutim u svakoj takvoj složenoj pojedinačnoj situaciji obitelj može zatražiti savjet nadležnog centra za socijalnu skrb”.

Obratili smo se i dubrovačkom Centru za socijalnu skrb gdje ističu da su roditelji dužni i odgovorni, između ostalog, skrbiti se o zdravlju djeteta te mu u slučaju bolesti, sukladno propisima kojima se uređuje zdravstvo i zahtjevima medicinske struke, omogućiti očuvanje i unapređenje zdravlja i ozdravljenja. Ako roditelj mora zbog bolesti ostati u bolnici, odgovoran je voditi brigu i skrb o svojoj djeci te organizirati njihovo svakodnevno funkcioniranje na način koji smatraju da je za djecu najbolji, a po potrebi ih povjeriti privremeno osobi od povjerenja, pa tako i u aktualnoj situaciji zaraze COVID-19 virusom. Uz to, Centar nema ovlasti da samostalno donosi svoje odluke.

Iz dubrovačkog Područnog ureda Zavoda za zapošljavanje ističu kako oko položaja zaposlenika u slučaju zaraze koronavirusom ili oboljenja od COVID-19, ističu da kod dugotrajnog bolovanja na teret HZZO-a radnika zaposlenog u djelatnosti pogođenoj koronavirusom, poslodavac ne može ostvariti potporu za očuvanje radnih mjesta. Ističu kako za radnike zaposlene nakon 30. lipnja ove godine(oko potpora za srpanj i kolovoz) odnosno nakon 31. kolovoza (potpore za razdoblje rujan – prosinac) bez obzira na razlog zapošljavanja, poslodavcu se ne može odobriti potpora za tog radnika ili za zamjene:

– Naime, poslodavcu se potpora za očuvanje radnih mjesta za radnika na bolovanju obustavlja kada se naknada plaće za vrijeme privremene nesposobnosti za rad radniku počne isplaćivati na teret HZZO-a- rečeno nam je u ovom Područnom uredu uz napomenu kako ne raspolažu podacima je li neka tvrtka na području Dubrovačko- neretvanske županije kao korisnik spomenutih poticaja dala otkaz nekom svom zaposleniku, piše Dubrovački vijesnik. 

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za