Regija

Deset godina osvaja titulu najboljeg: Joško Veža najpoznatiji je maslinar Dalmacije i Hrvatske

Joško Veža u svojoj kušaonici ulja: Najviše smo radili sa Skandinavcima i Amerikancima Foto: Ivo Ravlić/HANZA MEDIA

Najpoznatijeg maslinara s područja Makarske rivijere, ali i cijele Dalmacije i Hrvatske, Joška Vežu iz Brista, nedavno je obradovala potpora LAG-a Adrion u iznosu od 15 tisuća eura.

U što namjerava uložiti dobiveni novac i kakve je sve nagrade osvojio za svoje ekstra djevičansko maslinovo ulje, doznali smo iz prve ruke, posjetom Kući maslinovog ulja Franka u sklopu Vežinog istoimenog pansiona, a u kojoj turisti koji dolaze u organiziranim grupama, nauče sve o maslinovom ulju i kušaju tri vrste ekstra djevičanskog maslinovog ulja, fritule, vrgoračko bijelo i crno vino, domaći sir i domaću marmeladu od divljih naranči.

Kako kazuje Veža, koji je cijelo jutro bio zauzet u razgovoru s turistima pansiona, potporu LAG-a Adrion od 15 tisuća eura iskoristit će za svoj OPG i to uglavnom za kupnju alata – motorne pile, škara, freze, bačve za ulje i svega onoga što mu služi za proizvodnju maslina i ekstra djevičanskog maslinovog ulja.


Veža inače u selu u Bristu ima 400 stabala maslina i lani je imao rekordan urod od 17 tona maslina pa je dobio više od 3500 litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Kako kazuje, da stabla maslina ne rastu na tako kamenom biokovskom području, već na nekoj ledini, utrošak vremena bi bio kao da ih je 2500 na jednoj parceli. Nakon branja, masline nosi na turnjanje u uljaru Radelić u Gradcu.

Sve radimo ručno

– Sve radimo ručno, na nogama i rukama i leđima. Lani smo imali rekordan urod, a ove godine je suša tako da ne očekujemo neku veliku berbu. Kiše nije bilo, a kada je u lipnju maslini bila najpotrebnija, nije pala tako da je maslina nerazvijena pa se ne nadam dobrom urodu – ističe Veža, dodavši da će ga spasiti velika lanjska berba i količina ulja kojeg će biti i za sljedeću godinu.
Maslinarstvom se Veža intenzivno bavi 20 godina i to posebno nakon Domovinskog rata u kojem je ranjen 1991. godine, a inače je završio Poljoprivrednu školu u Zagrebu i kušaonu ulja otvorio je prije 10 godina.

– Jedan sam od deset najnagrađivanijih maslinara Hrvatske i prva titula došla je 2006. godine, a zadnjih 10 godina nijedna godina nije prošla da nisam osvojio titulu šampiona na raznim maslinarskim manifestacijama. Na sajmu u Italiji smo bili najbolji 2013. godine, a lani sam bio apsolutni šampion Noćnjaka kao i na natjecanju u Vodicama – govori nam Veža, koji je najmanje 10 puta bio apsolutni šampion različitih maslinarskih manifestacija, ali ne zna točan broj svojih pehara i medalja koje krase police kušaonice ulja.

Najnagrađivaniji maslinar ima 27 sorti maslina, proizvodi šest okusa ekstra djevičanskog maslinovog ulja, a ima tri brenda – ulje zlatna oblica, franka zelena i žuta franka. Kako kazuje, ovo je prva godina da u kušaonicu ne dolaze vođene grupe turista iz hotela s područja Makarske rivijere, a inače su zadnjih devet godina s turistima vodili školu o načinu prepoznavanja ekstra djevičanskih ulja nakon čega bi, naravno, uslijedila degustacija i ulja i sira i suhih smokava i marmelade od divlje naranče koju pravi njegova supruga Ksenija.

Obnova zaliha

– Ove godine će biti i manje turista u kušaonici pa time i manje prodaje ulja jer većina hotela ne radi i nema organiziranih grupa turista. Najviše smo radili sa Skandinavcima i Amerikancima, tako da će ove godine biti slabija prodaja, a kako svakome, tako i meni – ističe Veža, dodavši da je njegov pansion vezan uz masline i turizam jer svake godine dobivaju goste koji su dobri potrošači maslinovog ulja i koji se svake godine vraćaju kako bi obnovili zalihe ulja.

– U maslinarstvu je najteži dio ručna rezidba nakon berbe koja mi dođe kao godišnji odmor i u kojoj sudjeluje 10 ljudi. Rezidba traje tri mjeseca, a teren je nepristupačan i ne može se koristiti mehanizacija ni u berbi tako da je proizvodnja maslinovog ulja jako teška – kazuje Veža.

LAG Adrion: Primjer kako uskladiti poljoprivredu s turizmom

Kako smo i naveli, OPG Joško Veža je jedan od 17 nositelja projekata kojem su odobrena sredstva putem drugog LAG-ovog natječaja ”Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava” u iznosu od 15.000 eura. Kako nam je kazala Danijela Radić, tajnica-voditeljica LAG-a, pod vodstvom današnje predsjednice Dragice Vranješ koja je tu od samih začetaka LAG-a, osigurano je više od 111 milijuna kuna za projekte kojima je LAG bio nositelj ili pružio pomoć u prijavi stanovnicima područja koje obuhvaća.

– LAG Adrion provodi lokalnu razvojnu strategiju kojoj je cilj da bespovratnim sredstvima povećava kvalitetu života stanovnika. Joško Veža je jako dobar primjer kako uskladiti poljoprivrednu proizvodnju s turizmom te nam predstavlja iznimno zadovoljstvo što je jedan od poljoprivrednika koji međusobnom suradnjom doprinosi ruralnom razvoju našeg područja – kazala je Radić.

Vežu i njegov rad hvali i Dragica Vranješ koja kazuje kako je priznati maslinar naš maslinarski šampion.

– Veža je pokretač prve kušaonice maslinovog ulja na ovim područjima i šire, po struci agronom i promicatelj kvalitete maslinovog ulja i djeluje u više stručnih udruženja pa tako i u procesu zaštite maslinovog ulja oblice oznakom kvalitete. Svoja znanja dijeli svojim kolegama sumještanima i pomaže podizanju kvalitete maslinovog ulja na širem području – kazala je Vranješ.

Dijana Turić/Slobodna Dalmacija