Regija

Dani otvorenih vrata peljeških podruma: Vinoljupci došli na svoje!

pelješki podrumi by slavica gavranić / portaloko.hr

Završena je i deveta manifestacija Dani otvorenih vrata peljeških podruma u organizaciji udruge Pelješki vinski puti, Plavac mali i suorganizatora HGK Županijske komore Dubrovnik, Županijske obrtničke komore Dubrovnik, TZO-a i Općina Pelješca.

Pokrovitelji manifestacije su bili Hrvatska turistička zajednica, TZŽ-e Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija. Manifestacija je započela u Trpnju, sa vinokušnjom mladih vina u Domu kulture, gdje je prikazan i film “Dossier Zinfandel”.

Nakon toga održana je „Brudetijada“ odnosno natjecanje u spravljanju dalmatinskog brodeta koje je održano u krugu Vatrogasnog doma u Trpnju gdje su za zabavni program bile zadužene grupa „Gusari“ i KUD Poskočica iz Ponikava uz veliku pomoć Udruge Trpanj odma i Udruge Liga protiv raka koje su za ovu prigodu pripremili slastice pelješkoga kraja.


Subota je bila dan za obilazak vinarija i vinskih podruma Pelješca vinoljubaca iz cijele Hrvatske. U Stonu u Kneževom domu prezentirana su vina vinara sa područja općine Ston:PZ Stoviš,vina Marlais, vina Bukvić, vina Čurlin, vina Vlašić, vina Barović, vina Ledinić, uz pratnju grupe Gusari, te nastup HGD Biranj iz Kaštela.

Nakon dočeka u Stonu krenulu se u obilazak. Prva degustacija je počela u vinariji Vukas, te vinariji Andrović, Ledinić, Miloš, PZ Putniković i vinariji Dubrava.

Nakon obilaska i degustacije Plavca malog krenulo se skupno na predstavljanje vinara u Domu kulture u Janjini sa predstavljanjem vinara sa tog područja. U domu su bila ponuđena vina: PZ Pelješki vrhovi, vina Bezek, vina Grgurević, te vina Kunjšić i Džajić iz Trstenika uz grupu Gusare i vinski gulaš.

Kulminacija kompletnog događanja održala se u Potomju gdje su se zaustavili svi autobusi i brojni parkirani automobili koju su posjećivali vinarije te krenuli u kušnju vina Madirazza, vina Miličić, vina Matković, vina Matuško, vina PZ Dingač i vina u OPG Marine i Borisa Violića a sve to su mogli zasladiti sa slatkim delicijama Pelješca koje su pripremile žene Potomja.

 

Tekst: www.portaloko.hr
F
oto: Slavica Gavranić