Regija

Dani dalmatinskog pršuta i vina oduševili brojne posjetitelje

Skroviti vrgorski park, jedan od najautentičnije ljepote u Hrvatskoj, ovaj je vikend u svoje okrilje primio brojne posjetitelje koji su uživali u autohtonim mirisima i okusima Dalmacije, a okupilo ih je dvodnevno eno-gastro događanje Dani Dalmatinskog pršuta i vina, koje je ove godine oborilo sve rekorde posjećenosti. Nije novost da Vrgorac obiluje proizvođačima vrhunskih pršuta i vina pa je zbog toga Deklaracijom i službeno proglašen Gradom Dalmatinskog pršuta i vina. O kakvoj se posebnoj i kvalitetnoj ponudi radi, potvrdilo je preko 40 izlagača na ovogodišnjim Danima Dalmatinskog pršuta i vina, čiji su proizvodi pričali tisuću jezika, mamili na degustaciju i bili razlog šušuru kakav se može pronaći samo u ljetnim noćima na dalmatinskim ulicama.
Prvog dana događanja u Vrgorac je stigla ekipa renomiranih kulinarskih zvijezda i ambasadora međunarodne udruge ŠKMER (Udruga šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija), legendarni Stevo Karapandža, Željko Neven Bremec, Dušan Veršec i John Wulff, koji su u kulinarskom showu Vrgorac na mediteranskom pijatu priredili vrhunske kreacije začinjene zvijezdama fešte – autohtonim vinama i ponajboljim pršutima.


No, Dani Dalmatinskog pršuta i vina osim domaće atmosfere, prožeti su i internacionalnom notom i razmjenom primjera dobre prakse pa su tako Vrgorčani ugostili organizatore Festival del Prosciutto di Parma, jednog od najznačajnijih pršutarskih sajmova u Italiji, a jedinstvenu deliciju, Parma pršut, posjetitelji su imali priliku i probati.

„Veseli nas što smo nakon trogodišnje pauze ponovo imali priliku na jednom mjestu predstaviti ono najbolje iz ponude vrgorskog kraja – Dalmatinski pršut i vino. Iz Vrgorca dolazi više od polovice ukupne proizvodnje Dalmatinskog pršuta zaštićenog EU oznakom zemljopisnog podrijetla, a naše vinogorje s više od 10 milijuna čokota loze najveće je vinogorje u Hrvatskoj. Uz autentičnu ponudu, činjenica da se nalazi jedan sat vožnje od Splita i svega pola sata od Makarske Rivijere, Vrgorac čini idealnom destinacijom za odmor, opuštanje i uživanje. Zahvaljujemo svim posjetiteljima koji su to prepoznali, a posebno našim počasnim gostima koji su stigli čak iz Italije, kako bi predstavili talijanski Parma pršut. U nadolazećim godinama cilj nam je da festival nastavi rasti i tako dodatno obogati turističku ponudu Dalmacije“, izjavila je Željka Opačak, direktorica Turističke zajednice Grada Vrgorca.

Koliko je Vrgorac pršutarski grad, govori i činjenica da više od 70 posto proizvodnje certificiranog Dalmatinskog pršuta dolazi iz vrgorskog kraja, a u Vrgorcu je smještena i najveća pršutana u jugoistočnoj Europi.

“Savršeni mikroklimatski uvjeti vrgorskog kraja – pravilna izmjena bure s Biokova i juga iz smjera mora – omogućavaju razvoj specifičnih aroma i naše proizvode čine prepoznatljivim dalmatinskim delikatesama. Upravo sušenje na dalmatinskoj buri i dugotrajno zrenje u autentičnim uvjetima, uz soljenje krupnom morskom soli i dimljenje bijelim drvom, zaslužni su za tradicionalan okus i miris Dalmatinskog pršuta i naših ostalih trajnih suhomesnatih proizvoda. Ulaskom u sustav zaštite naziva Dalmatinskog pršuta, ali i Dalmatinske pancete i Dalmatinske pečenice, usmjerili smo se na usavršavanje i standardiziranje proizvodnje, čuvajući pritom tradicionalnost proizvoda kao njihovu ključnu karakteristiku. U globaliziranom svijetu koji se nikad nije mijenjao brže nego danas, želja nam je očuvati vrijedno naslijeđe naših starih, zbog čega stalno radimo na jačanju svijesti potrošača o značaju oznaka kvalitete kao jamstva autentičnog, kontroliranog proizvoda, priznate kvalitete i lokalnog podrijetla. Drago nam je što javnost sve više prepoznaje značaj oznaka kvalitete, a jedna od aktivnosti koje bi trebale pridonijeti ostvarenju toga cilja jest i ovaj festival“, rekao je Darko Markotić, direktor proizvodnje Mesne industrije Braća Pivac.

Za sve one koji su oduvijek htjeli saznati kako spretno izrezati fetu pršuta, priređena je prezentacija umijeća ručnog rezanja Dalmatinskog pršuta koja je poznata kao majstorska vještina za koju treba „imat’ ruku“, ali i ponešto znanja. A da bi gosti uživali svim osjetilima, osim opojnih mirisa i okusa, za dobar zvuk i zabavu pobrinula se Severina koja je uz taktove svojih najpoznatijih hitova zatvorila ovo događanje.

Dani Dalmatinskog pršuta i vina održali su se u organizaciji Turističke zajednice Grada Vrgorca i Grada Vrgorca, a pod pokroviteljstvom Mesne industrije Braća Pivac. Više informacija dostupno je na stranici www.daniprsutaivina.com.

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za