Regija

DANAS JE MALA GOSPA Brojni vjernici hodočastit će u svetišta u Vepricu i Solinu, donosimo pregled misnih slavlja

Mala Gospa je blagdan rođenja Blažene Djevice Marije. Svake godine u katoličkoj Crkvi slavi se 8. rujna.

Nema točnih podataka od kada se slavi rođendan BD Marije. Smatra se da ovaj blagdan počinju slaviti kršćani u Jeruzalemu u V. stoljeću, dakle kada je već kršćanstvo državna religija u tadašnjem Carstvu.

Naime, u mjestu gdje je prema predaji stajala Marijina rodna kuća, sagrađena je crkva u čast sv. Ani, Marijinoj majci. Kao spomen na ovu posvetu nastao je blagdan u čast Male Gospe: najprije u V. st. na kršćanskom Istoku, a od VII. st. i na Zapadu.


Papa Sergije I. (687-701) proglasio ga je kao jedan od četiri Marijanska blagdana koji su se slavili u Rimu, a od IX. stoljeća blagdan je prihvaćen u svim kršćanskim zemljama.

Za kršćane je svojstveno da blagdane svetaca slave na njihov “rođendan za nebo”, to jest na dan njihove smrti.

Međutim, u tri slučaja kao blagdan se slavi rođenje: Isusovo rođenje na Božić, rođenje sv. Ivana Krstitelja 24. lipnja i Marijino rođenje – Malu Gospu, 08. rujna. To je zbog posebne uloge koju su u Božjem djelu spasenja imale ove tri osobe. Marijino rođenje je naviješteno već u Starom Zavjetu. Ona je zapisana već na prvim stranicama Biblije. Nakon grijeha Adama i Eve, Bog im se ukazuje, prekorava ih i tjera iz zemaljskog raja te govori zmiji: “Neprijateljstvo ja zamećem između tebe i žene, između roda tvojeg i roda njezina: on će ti glavu satirati, a ti ćeš mu vrebati petu” (Post 3,15).

Drugi Vatikanski sabor naučava da je Marija proročki označena kao ona koja će pobijediti zmiju. Mariju naviješta i prorok Izaija kad govori o znaku Emanuela: ”Evo začet će djevica i roditi sina i nadjenut će mu ime Emanuel” (Iz 7,14).

Sveta Ana je Mariju rodila oko 17. godine prije Krista. Očuvana je od svake mrlje istočnog grijeha od trenutka svoga bezgrješnog začeća. Mala Gospa se slavi u mnogim krajevima naše Domovine i po svijetu, posvećene su joj mnoge crkve, kapelice i gradovi.

Kod nas mnoge župe i mjesta imaju za zaštitnicu Malu Gospu

Mala Gospa, iako nije zapovjedni blagdan, vrlo je omiljen u narodu. Toga dana mnogi hodočaste u marijanska svetišta ili barem odu na svetu misu. Kod nas mnoge župe i mjesta imaju za zaštitnicu Malu Gospu. Samo u Hrvatskoj imaju 44 župe kojima je patron, piše Dalmacija danas.

Od mjesta, tu su Čakovec, Solin, Voćin, Lopar, Bitelić, Grabovac, Baderna kod Poreča itd. Na Malu Gospu svoj dan ima i Varaždinska županija.

Mala Gospa u Solinu 2022.

Blagdan rođenja Blažene Djevice Marije 8. rujna svečano će biti proslavljen u solinskom Gospinu prasvetištu.

Procesiju i središnje euharistijsko slavlje u 10 sati na Gospinu Otoku u Solinu predvodit će splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Dražen Kutleša.

Za vrijeme mise pjeva mješoviti zbor Kraljica Jelena.

Euharistijsko slavlje uz blagoslov djece i bolesnika u 16 sati predvodi don Roko Kaštelan. Svečanu misu u 18 sati predvodi mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u RH. Vjernici će moći pristupiti i sakramentu pomirenja.

Vepric 

Brojni će vjernici i ove godine iz svih krajeva Splitsko-makarske nadbiskupije, s otôka i iz Bosne i Hercegovine hodočastiti u marijansko svetište Vepric.

Održat će se jutarnje mise su u 7, 9 i 11 sati, a popodnevno svečano bogoslužje u 18 sati predvodit će don Đuliano Trdić, rektor Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu. Misi prethodi molitva krunice, a nakon mise je marijanska procesija, prenosi portal Dalmacija danas.

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za