Regija

Dan prije otvaranja ponuda: Natječaj za pristupne ceste Pelješkom mostu zaustavljen!

Rok za dostavu ponuda na nadmetanju za gradnju stonske obilaznice, poddionice Sparagovići – Papratno i Papratno – Doli, što je dio projekta cestovnog povezivanja dva dijela juga Hrvatske, trebao je biti sutra, 14. veljače. No danas, dan prije tog roka, varaždinska građevinska tvrtka Colas Hrvatska uložila je žalbu Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) na izmjenu dokumentacije na tom nadmetanju, zbog čega je cijeli proces sada zaustavljen.

Žalba sprečava nastavak postupka te javne nabave, što znači da će natječaj za stonsku obilaznicu moći biti nastavljen i ponude otvorene tek kad DKOM donese odluku o Colasovoj žalbi. A to će potrajati barem mjesec dana. Natječaj za gradnju stonske obilaznice objavljen je 3. prosinca 2018. godine i prvi rok za dostavu ponuda bio je 21. siječnja ove godine.

No taj je rok nekoliko puta produljivan jer su potencijalni izvođači tražili objašnjenja dokumentacije. Procijenjena vrijednost radova na tom dijelu pristupnih cesta Pelješkom mostu je 449,1 milijun kuna. Prema natječajnoj dokumentaciji, odabrani izvođač radova za gradnju stonske obilaznice imat će rok od 30 mjeseci od dana uvođenja u posao.


Hrvatske ceste pak još nisu odabrale izvođača radova za prvi natječaj za pristupne ceste Pelješkom mostu, za dionicu Duboka – Sparagovići, za koju su ponude otvorene još u lipnju 2018. godine. I taj natječaj, vrijedan 482 milijuna kuna, bio je zaustavljen zbog žalbe Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave. Tad se žalila austrijska tvrtka Swietelsky, koja je žalbu uložila 20. ožujka prošle godine, a DKOM ju je odbio rješenjem od 18. travnja 2018.

A dok se ta žalba rješavala, natječaj za dionicu Duboka – Sparagovići bio je zaustavljen. Izvođač radova na toj dionici imat će pak za završetak posla rok od 33 mjeseca od dana uvođenja u posao. Kinezi su se obvezali Pelješki most sagraditi u roku od tri godine, odnosno do srpnja 2021. U Hrvatskim cestama pak kao rok za dovršetak cijelog projekta navode kraj siječnja 2022. godine.

večernji.hr