Regija

DAN HRVATSKE RATNE MORNARICE Slavlje Hrvatskim mornarima u spomen

Proslava Dana Hrvatske ratne mornarice, koji se obilježava u spomen na slavnu pomorsku bitku koja se zbila na današnji dan 887., u Makarskoj je tradicionalno započela odavanjem počasti poginulim hrvatskim mornarima.

Počast svim poginulim mornarima i hrvatskim braniteljima na Spomeniku hrvatskom branitelju odala su izaslanstva Grada Makarske na čelu s gradonačelnikom Jurom Brkanom, Udruge 156. brigade HV-a i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Savez antifašista i antifašističkih boraca (SABA) Makarskog primorja, GO HDZ i GO SDP Makarska. Položili su vijence i upalili svijeće, a riječi odrješenja molio je mons. Pavao Banić, u nazočnosti vijećnika Gradskog vijeća Makarske, predstavnika gradskih ustanova i institucija i građana.

Ispred gradske luke predstavnici HRM-a i Grada položili su vijenac na Spomen – ploču pomorske bitke kod Makarske. Na slavnu pobjedu podsjetio je gradonačelnik Jure Brkan i čestitao Dan Hrvatske ratne mornarice hrvatskim mornarima i časnicima te podsjetio na značaj 18.rujna 887.


“Pretača današnje HRM su upravo ti hrabri mornari koji su tadašnjoj velikoj pomorskoj sili Veneciji zadali težak udarac i u toj bitci ubili njihovoga dužda Petra Kandijana. Od toga dana Mlečani su za prolazak preko hrvatskog teritorija morali plaćati danak. Kroz cijelu burnu prošlost HRM je uvijek bila na braniku domovine i čuvala naš narod i našu zemlju. Najsvjetliji trenutci HRM-a bili su u Domovinskom ratu počevši od akcije “Zelena tabla -Male bare” u Pločama 14. rujna 91. do obrane Šibenika i kasnije tijekom cijelog Domovinskog rata. Veliki broj hrvatskih mornara je poginuo i stoga odajmo počast u sjećanje na njihovu žrtvu”, naglasio je gradonačelnik Brkan i pozvao nazočne na odavanje počasti svim poginulim hrvatskim mornarima.

Nakon polaganja vijenaca u pratnji više brodica isplovio je ratni brod HRM-a DBM-81 “Cetina” s kojeg je vijenac u more položio, gradonačelnik Jure Brkan u znak počasti i zahvalnosti svim poginulim hrvatskim mornarima i braniteljima. U ime zapovjednika broda nazočne je prigodnim riječima pozdravio kapetana fregate Vlado Zoko, zapovjednik diviziona za potporu. Mirozov je svirao Makaranin Šime Glavina, inače član Orkestra Hrvatske ratne mornarice.

Kapetan fregate Vlado Zoko čestitao je Dan HRM-a, zaželio građanima dobrodošlicu na brod i izrazio zadovoljstvo što HRM zajedno s građanima Makarske proslavlja svoj Dan na mjestu na kojem je 887. jedna mala snaga s velikim srcem izvojevala pobjedu nad pomorskom silom. “Baštinimo taj dan kao Dan HRM-a koja je kroz cijelu povijest dala svoj doprinos u stvaranju hrvatske države u dijelu oslobađanja hrvatskog mora i potom u jačanju sigurnosti ”, istaknuo je kapetan fregate Vlado Zoko. Molitvu odrješenja molio je mons. Pavao Banić.

U gradskoj luci građani mogu i poslijepodne od 16- 18 sati posjetiti ratni brod DBM -81 Cetina. U crkvi sv.Marka s početkom u 19 sati je sveta misa za pomorce.

J.Glučina /IvoR

Makarsko Primorje