Regija

Cijene na jugu Hrvatske: Unatoč korona-krizi Neretva duplo jeftinija od Dubrovnika

Čak i u ovoj korona-turističkoj sezoni, kada je 70 posto turista manje, cijene u ugostiteljskim objektima na jadranskoj obali ne posustaju.

I dok se, primjerice, Istra puni kao auto-destinacija, Dubrovnik, koji je ovisan o gostima s kruzera i onima koji stižu avionima, zjapi prazan usred turističke sezone, piše Stanislav Soldo za Slobodnu Dalmaciju.

Posljednjih godina Dubrovnik je stekao imidž destinacije koja je nedostupna prosječnim Hrvatima s obzirom na to da se glavnina turističke ponude bazirala na bogatim Englezima, Rusima, Amerikancima, Nijemcima te hrvatskim građanima dubljeg džepa. Prosječni građani Hrvatske tako nisu imali što tražiti u dubrovačkim restoranima i ugostiteljskim objektima gdje su cijene hrane i pića letjele u nebo.


Ništa bolja situacija nije ni sada. Kava se na Stradunu plaća dvadesetak kuna, voćni sok 35 kuna, a obična mineralna (od 0,25 l) košta 25 kuna.

Unatoč korona-krizi, koja je ove turističke sezone Dubrovnik ostavila bez gostiju, cijene su iste lanjskima kada je Stradun vrvio inozemnim turistima. Drugim riječima, izostanak bogatih turista nije pratilo snižavanje cijena, koje su i dalje ostale nedostižne domaćim gostima plićeg džepa, odnosno prosječnim Hrvatima koji bi zasigurno željeli posjetiti Dubrovnik, ali im vlastite financije ne dopuštaju.

Pokušaj cjenkanja

Neki kafići i pizzerije daju dvadeset posto popusta za domaće goste, ali i tako umanjena cijena mnogima je preskupa. Primjerice, velika miješana pizza je osamdeset kuna, dok je mala deset kuna jeftinija.

Javna ustanova rezervat Lokrum spustila je cijene u usporedbi s prošlom godinom pa tako sada povratna brodska karta s ulaznicom košta 140 kuna, dok je za one koji dolaze vlastitim plovilima ulaznica 100 kuna, a za djecu od 5 do 15 godina 20 kuna. Cijene su s aspekta prosječnoga hrvatskoga građanina preskupe bez obzira na to koliko netko želi posjetiti Lokrum, Dubrovačke zidine ili pak samo popiti kavu na Stradunu.

Bez obzira na to što nema turista, a u sretnim vremenima upravo sada bi trebala biti špica sezone, ni dubrovački hoteli baš ne spuštaju cijene. Možda se za kakav aranžman može cjenkati, ali službeni cjenici su na razini prošlogodišnjih. Čini se da je tamošnjim hotelijerima isplativije držati prazne sobe nego spustiti cijenu koja bi bila pristupačna hrvatskim građanima.

Za razliku od Dubrovnika, dolina Neretve je domaćim gostima puno prihvatljivija, pa su se ovdašnji turistički djelatnici potrudili napraviti aranžmane baš po mjeri domaćih gostiju.

Cijene hrane i pića su čak dva do tri puta jeftinije u usporedbi s Dubrovnikom. Vikend u Neretvi (tri dana i dvije noći) na bazi polupansiona za dvije osobe u restoranu “Villa Neretva”, može se provesti za 1350 kuna, što podrazumijeva fotosafari neretvanskom močvarom, posjete arheološkom Muzeju Narone i Prirodoslovnom muzeju Metković te obilazak jame u Predolcu, uz degustacije vina i rakije. Sve to prate jeftina hrana i piće, pristupačni prosječnom hrvatskom građaninu.

NERETVA vs. DUBROVNIK

Neretva

Pizza miješana, velika – 50 kuna
Špageti bolognese – 30 kuna
Rižot – 40 kuna
Miješano meso – 60 kuna
Bečki odrezak – 40 kuna
Omlet – 25 kuna

Dubrovnik

Pizza miješana, velika – 80 kuna
Špageti bolognese – 70 kuna
Rižot – 90 kuna
Miješano meso – 100 kuna
Bečki odrezak – 90 kuna
Omlet – 60 kuna

Slobodna Dalmacija