Regija

Čeka se zeleno svjetlo UNESCO-a za Geopark Biokovo – Imotska jezera

Nakon godina priprema i iščekivanja, pa i odgađanja zbog pandemije, u Makarsku i Imotski napokon su stigli UNESCO-ovi stručnjaci. Trebali bi dati zeleno svjetlo za proglašenje Geoparka Biokovo – Imotska jezera – trećeg u Hrvatskoj nakon Parka prirode Papuk i Viškog arhipelaga.

Ideja stara desetljeće u godini kada se slavi 40. obljetnica postojanja Parka prirode Biokovo privodi se kraju, javlja HTV.

– Apsolutno je zapanjujuće vidjeti planinski krajolik Biokova. Impresioniran sam i ovom prezentacijom, svime što je predstavljeno – moderno, inovativno, interaktivno. Mnogo smo naučili, što je i najvažnije, kaže Hans Hartmut Escher iz UNESCO-a.


Biokovo je jedinstveno zbog svoje geomorfologije, biološke raznolikosti, očuvanog biljnog i životinskog svijeta. Šest godina su provođena geološka istraživanja planine, tiskan je vodič, utemeljeno 15 staza, izgrađen senzacionalni Skywalk.

Slavo Jakša, ravnatelj Parka prirode Biokovo objašnjava kako je projektom za potvrdu UNESCO-a osnovana zajednička udruga, izrađen plan upravljanja te razne geološke karte. Sve da bi bili spremni dočekati evaluatore.

Sutra ocjenjivače s druge strane planine čekaju Imoćani, krajolik nastao iz, kako stoji, čistoće vode i snage kamena sa svojim slavnim jezerima. Sve označeno i do detalja uređeno. Čak su i uvježbani sokolovi da bi tjerali galebove.

Napravili smo sve ono što znamo da je potrebno i ono što su nam sugerirali naši evaulatori i uz mentorstvo naša dva Geo parka u Hrvatskoj, potvrđuje Ivana Ćapin iz Geoparka Biokovo-Imotska jezera.

Nitko ne sumnja u zeleno svjetlo za budući geopark. Završna riječ očekuje se u petak u Makarskoj. Glavno vijeće sastat će se u prosincu, a na proljeće bi trebao zasjati novi hrvatski i Unescov geopark, prenosi Dalmacija danas.