Regija

Božo Petrov nakon 14 mjeseci vođenja grada: Spasili smo Metković!

Vijest da su neretvanski gusari “zarobili” gradonačelnika Metkovića Božu Petrova pronijela se poput munje dolinom Neretve, možda i brže nego kada je prošle godine preuzeo vlast u Metkoviću nakon Stipe Gabrića Jambe. Od tog dana prošlo je četrnaest mjeseci. Neki će reći dovoljno vremena da se napravi temeljita inventura, ubilježe plusovi ili minusi nove vlasti.

Možda u uređenoj sredini, gradu gdje je smjena vlasti svake četiri godine normalna pojava taj period i jest dovoljan, ali u opustošenom i devastiranom Metkoviću, ni čitav četverogodišnji mandat neće biti dovoljan da se isprave “krive Drine“ od prije punih 16 godina.

“Što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi” – stara je mudrost koja je postala temelj pravne nauke, a u Metkoviću je bilo puno toga grboga, u gradskoj upravi, gradskim poduzećima, ustanovama i institucijama u vlasništvu grada. Počelo se raditi od nule, naslijeđeni dug od 17 milijuna kuna polako se topio, podmirivane su obveze… Bilo je zbog besparice i nepopularnih mjera, koje su kritičari nazivali populizmom, poput smanjenja plaća samoga gradonačelnika i gradskih zaposlenika, ali taj potez je metkovskom gradonačelniku donio zvjezdanu slavu.


Tada su za njega zapuhali povoljni vjetrovi, a primjer štednje slijedili su i u drugim dalmatinskim gradovima. Kad je uveo uravnilovku plaća, doživio je i kritike, a neki su išli tako daleko da su rekli kako uvodi socijalistički model u grad Metković.

– To nije socijalizam, to je nužda – odgovarao je, naglašavajući da se ne smatra ni kapitalistom ni socijalistom, već čovjekom koji želi nagraditi ljude za ono što naprave.

Poštenje i ugled prepoznale su velike stranke poput HDZ-a ili SDP-a, pa je do tada političkim anonimusima naglo porasla cijena. Ipak, za sada se ne želi svrstavati ni u jedan tabor. Jedino je u taboru protiv izgradnje termoelektrane u Pločama, o čemu javno govori iznoseći egzaktne podatke o štetnosti tog projekta za budućnost neretvanske doline. Kada su mu prigovorili da je protiv elektrane na ugljen, jer u Metkoviću namjerava graditi sličnu takvu plinsku, odmah je odustao od tog projekta.

– Nakon četrnaest mjeseci mogu reći da smo mi napravili puno toga iako se izvana ne vidi. Pogotovo, kad se usporedi s funkcioniranjem drugih lokalnih uprava.

Nisam čuo za primjer da je broj ljudi unutar gradske uprave smanjen da se zaposle prometni redar, građevinar, stručnjaci za EU fondove, a da pri tome broj zaposlenika nije narastao. Kad si nezavisan, nema nikoga koga moraš slušati odozgo, imaš mogućnost raditi ono što smatraš da je dobro. To se u konačnici potvrdilo kao ispravan stav jer smo uspjeli u svojim namjerama – kazao je Petrov, koji je uveo transparentnost u radu gradske vlasti, poglavito kada su u pitanju gradske financije, što je potpuna novost za Metković.

– To nije moj novac. To je naš zajednički novac – ističe Petrov.

Budući poslovni potezi usmjereni su prema Bruxellesu i Europskim fondovima kako se za projekte ne bi zaduživali. Radi se o manjim projektima, uglavnom u poljoprivredi, jer su veći izostali zbog neplaćenog poreznog duga i minusa gradske blagajne, što će se uskoro promijeniti. Porezi su plaćeni i sad možemo krenuti prema fondovima.

STANISLAV SOLDO
FOTO: DENIS JERKOVIĆ / CROPIX