Regija

Borba sa sredozemnom voćnom muhom se ipak nastavlja: Sterilni kukci dolaze u Neretvu

Nakon informacija da se ove godine nećemoći nabaviti sterilni kukci u sklopu projekta suzbijanja sredozemne voćne muhe oglasili su se Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) te ističu da se godišnje osigura dva milijuna kuna za nabavu sterilnih kukuljica.

Hrvatska i Španjolska jedine su zemlje na europskom kontinentu u kojima se provodi program SIT tehnike, a o kompleksnosti provedbe u smislu stručne platforme i zahtjevne organizacije svjedoči činjenica da agrumarski razvijenije zemlje nisu implementirale ovaj oblik suzbijanja tog ekonomski značajnog štetnika.


Sredozemna voćna muha najveći je štetnik u poljoprivredi

Kako je proizvodnja mandarina u Hrvatskoj izvozno orijentirana, gdje se oko 75 % ukupno proizvedenih mandarina izvozi, dijelom i u zemlje uvoznice s karantenskim zahtjevima prema ovom štetniku, osim direktnih šteta u voćnjacima, cilj je divlju populaciju i štete držati na razini suzbijanja, koja će osigurati nesmetani izvoz plodova ove, za Republiku Hrvatsku strateški važne kulture-pojašnjavaju.

Važno je istaknuti kako je samo u razdoblju od 2018. do 2022. godine utrošeno oko 10 milijuna kn za nabavu steriliziranih kukuljica sredozemne voćne muhe.

Do sada smo uložili iznimne napore da organiziramo neometanu nabavu i transport sterilnih kukuljica u cijelo vrijeme covid krize, kada su bili prekinuti lanci opskrbe i tijekom invazije na Ukrajinu, a posebno je bilo zahtjevno organizirati transport iz Izraela u vrijeme bombardiranja Tel Aviva 2021. godine.

– Čim nas je izraelski proizvođač kao dugogodišnji dobavljač obavijestio o prekidu proizvodnje, aktivno smo započeli sa traženjem drugog dobavljača te smo u intenzivnoj komunikaciji sa jedinim potencijalnim dobavljačima na svjetskom tržištu, institucijama iz Španjolske i Južnoafričke Republike, a pri čemu smo, u svrhu efikasnosti, uključili i naša veleposlanstva. Mogućnost nastavka primjene SIT tehnike ovisi o kapacitetima i spremnosti navedenih dobavljača za isporuku sterilnih kukuljica, a s hrvatske strane su osigurana značajna financijska sredstva i svi ostali preduvjeti. Uz navedeno, redovito provodimo monitoring odraslih oblika i ličinki štetnog organizma, s ciljem rane detekcije žarišta, aktivnosti suzbijanja masovnim lovom te istražujemo i druge alternativne metode suzbijanja sredozemne voćne muhe, navode iz Ministarstva poljoprivrede i HAPIH-a.

Proizvodnja agruma na visokom mjestu prioriteta

Odlučnost da se iznađe rješenje ogleda se i u financijskim sredstvima osiguranima u proračunu HAPIH-a za nastavak SIT aktivnosti u 2023. godini, u iznosu od preko 400 000€.

O ozbiljnosti pristupa problematici u dolini Neretve govori i zapošljavanje četiri djelatnika na neodređeno vrijeme u HAPIH-ovom Centru za zaštitu bilja u Opuzenu tijekom 2022. godine, koji su svakodnevno na terenu, posvećeni upravo ovim pitanjima.

Neposredno s terena imamo i informaciju od odgovornih poljoprivrednika koji marljivo sakupljaju svoje plodove i apeliraju na one koji to nažalost ne čine. Upravo neprovedba mjera sanitacije, koja se odnosi na nesakupljanje plodova, doprinosi širenju štetnika.

Također, upućujemo poziv proizvođačima da se udruže u proizvođačke organizacije, kako bi mogli, sukladno propisima Europske komisije, i dalje aplicirati za sredstva za mjeru potpore proizvođačima mandarina za postupak povlačenja s tržišta za slobodnu distribuciju.

Zaključno, na stratešku važnost poljoprivredne proizvodnje doline Neretve za Republiku Hrvatsku ukazuje i nedavni sastanak na temu projekta Centra za agrume kojeg su pokrenuli Dubrovačko-neretvanska županija, Regionalna razvojna agencija DNŽ Dunea i Zavod za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku i koji će se u suradnji između spomenutih pokretača projekata, Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske agencije za poljoprivrede i hranu ostvariti.

Tekst i foto: Stanislav Soldo/Dubrovački vjesnik

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za