Regija

Biciklom od Prevlake do Vukovara u spomen na hrvatske redarstvenike ubijene u Borovu Selu

U Kninu je sinoć završena i druga etapa 6. Memorijalnoga biciklističkoga maratona “Navik on živi ki‘ zgine pošteno” Prevlaka – Vukovar- Ilok koji se, u organizaciji Biciklističkoga kluba Metković, vozi u spomen na 12 ubijenih redarstvenika u Borovu Selu, piše Dubrovački vjesnik.


Podsjetimo, šestu godinu za redom Bicikistički klub Metković organizira memorijalni biciklistički maraton “Navik on živi ki zgine pošteno” – Prevlaka – Vukovar -Ilok u spomen na 12 mučki ubijenih redarstvenika u Borovu Selu. Na naš biciklistički način želimo ispričati ovu priču i odati počast onima koji su dali najvrijednije što su imali za Hrvatsku, a to je “ŽIVOT”.

Prošlost sve više blijedi i sve se više zaboravlja, pogotovo kod mladih generacija. Mladi odlaze iz Hrvatske tražeći novu budućnost. Domovinski rat je nažalost tema koja blijedi u njihovim sjećanjima i ne treba im to zamjeriti, jer ipak borba za preživljavanjem, za jednim normalnim životom je prioritet. Ipak mi ne želimo da neke stvari padnu u zaborav. Želimo svima a naročito tim mladim ljudima ukazati na jedan dio naše povijesti i odati počast onima koji su nas doveli ovdje gdje smo danas. Želimo pronijeti glas među mladim generacijama, gdje god oni bili, da ponosno ističu svoje korijene i svoje porijeklo. Sloboda nema cijenu, udisati slobodno zrak u svojoj domovini je san svakoga onoga koji o slobodi sanja. Vođeni time Biciklistički klub Metković želi maratonom Prevlaka – Vukovar – Ilok odati priznanje hrabrim braniteljima i pokazati da ima onih koji pamte i koji ne zaboravljaju i koji će na svoj sportski način dati obol u očuvanju uspomene na Domovinski rat-ističu u Bicikističkom klubu Metković.

Etapa od Metkovića do Knina, duga 210 km, ujedno je i najzahtjevnija na ovom Maratonu. U Otoku sinjskom na ručku je bicikliste ugostio veteran 4. Gardijske brigade Ivan Bašić. Kod Vrlike ih je zatekla kiša, pa su u Knin stigli u sumrak. Biciklisti će danas voziti treću dionicu o Knina do Slunja.

Podsjetimo, svrha Maratona je očuvanje tekovina Domovinskog rata, kao i spomen na one koji su položili svoje živote na oltar domovine, a samim maratonom simbolično se spaja krajnji jug (Prevlaka) i istok (Ilok) Hrvatske.

Dužina maratona je 1000 km i vozi se u 6 etapa (dana). Ovogodišnji Maraton voze Jakša Bulić, Marko Talajić, Josipa Ivanković, Lara Bokšić, Mirko Luburić, Petar Grgić, Ivan Bokšić, Josip Jakelić, Joško Žarković, Josip Vincetić (član Udruge Dvanaest redarstvenika i sudionik nemiloga događaja) i Branko Markota. U pratnji im je idejni začetnik i organizator Maratona, Dalibor Talajić.

Piše: Stanislav Soldo/Dubrovacki.slobodnadalmacija.hr

Foto: metkovic.hr

 

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za