Regija

BERBA MANDARINA Urod je nešto manji, kvaliteta iznimna, a i cijena bi mogla biti dobra

Prema preporuci županijskog Povjerenstva za mandarine, najveći otkupljivači mandarina u dolini Neretve Marinada, NTL, Jasenska, Fragaria, Setovia, Agro Neretva, Filip, Frigo Bonsai, s otkupom će početi početkom sljedećega tjedna. Hoće li to biti u utorak, 25. rujna 2019. ili dan ranije, ili kasnije, ovisit će o šećerima, kiselinama i boji ploda, kažu nam navedeni otkupljivači voća i povrća.

Kako prenosi portal likemetkovic.hr, nisu provedene detaljne procjene uroda, ali prema ovome što govore proizvođači i otkupljivači, urod će biti nešto slabili nego prošle godine i očekuje se oko 45 tisuća tona mandarina visoke kvalitete. Ove godine su podbacile prije svega kasne i nešto manje one srednje sorte. Razlog za to je loša priprema stabala za zimu, odnosno zaostali plodovi na stablima koji su ih opteretili. Procjenjuje se da je prošle godine na stablima ostalo oko 10% uroda.

Ove godine je slabiji urod mandarina i u drugim, konkurentskim zemljama, kao što su Turska i Španjolska kojoj na ruku ne idu velike padaline i poplave.


Početna cijena još nije poznata i formirat će se sukladno tržišnoj situaciji kada počne otkup. Trenutne procijene su da će biti nešto viša, nego li prošlogodišnja. Neslužbeno doznajemo da bi za kalibre 1, 2, i 3 ona mogla biti od 3,2 do 3,5 kuna za kilogram. Ono što je još važnije za proizvođače, zbog lošijeg uroda, očekuju se manje oscilacije u cijeni i ukupno viša prosječna cijena. Podsjećamo, prošle godine je za navedene kalibre cijena bila između 3 i 3,2 kn za kilogram, a u samo dva tjedna pala je za 25%.

Otkupni centar Marinada u ovoj godini planira otkupiti oko 10 tisuća, NTL oko 6-7 tisuća, Agro Neretva oko 5 tisuća, Jasenska i Fragaria oko 4-5 tisuća, Filip i Setovia oko 3 tisuće, Frigo Bonsai oko 2,5 tisuća tona mandarina. Ukupno to bi bilo oko 40 000 tona mandarina na koje u ovoj godini računaju otkupljivači u dolini Neretve. Prošle godine je procjena bila oko 55 tisuća tona.

Jedan od problema koji se već godinama provlači su sezonski radnici do kojih nije lako doći. Otkupljivači su uglavnom riješili ovaj problem, neki su se potrudili do radnika doći oglašavanjem preko društvenih mreža.

Napominjemo da je ove godine Vlada RH za proizvođače manadrina osigurala 20 milijuna potpore koje mogu koristiti samo oni čiji su nasadi upisani u ARKOD. Takvih površina je 31. 12. 2018. bilo 1721 ha, što bi iznosilo 11.621 kunu potpore po hektru nasada mandarina. Hoće li ove godine proizvođači mandarina doći na svoj, saznat ćemo uskoro, prve procjene im idu u prilog.