Regija

Autocesta se mora produžiti, a pelješki most je nešto drugo!

autocesta

Inicijativa jadransko-jonske autoceste bila je jedna od glavnih tema sastanka predsjednika vlada regije s premijerom Zoranom Milanovićem na sastanku u Cavtatu održanome uopči velike konferencije o zapadnom Balkanu kojeg pak organizira Angela Merkel u Berlinu. Uoči konferencije o zapadnom Balkanu koju u Berlinu. Milanović se sastao s predsjednikom albanske vlade Edijem Ramom, predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslavom Bevandom i predsjednikom vlade Crne Gore Milom Đukanovićem.


Još nismo postigli taj glavni cilj povezanosti, objasnio je Milanović stanje povezanosti u regiji, dodajući kako jedna zemlja može pomoći drugoj u onome u čemu ona, u europskim okvirima, zaostaje. Crnoj Gori to je energetska i cestovna infrastruktura, dodao je predsjednik vlade Crne Gore Milo Đukanović, a upravo jadransko-jonska autocesta važna je i za njih, kao i za BiH koliko i za hrvatski jug. Prva godina bez rata donosi i zajednički projekt za sve ove zemlje, povezat će sjever i jug Hrvatske, BiH, Crne Gore i Albanije, zaključak je iz Cavtata.

Jadransko-jonska cesta ne znači nužno odustajanje od autoceste, jer “južnije od Ploča i Dubrovnika ima više od milijun ljudi, a promet ide preko Italije umjesto preko Hrvatske”. Još se očekuju sredstva od EU-a za tako velike projekte, a s ovim, jadransko-jonskim, itekako je komplementaran i Pelješki most, dodao je Milanović.

Na novinarsko pitanje što projekt znači za dolazak autoceste do Dubrovnika, obzirom da i jadransko-jonska skreće kod Ploča na Popovo Polje u BiH, Milanović odgovara kako bi tada autocesta doista i došla do Dubrovnika i to punim profilom autoceste.

Tekst: www.dubrovniknet.hr

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za