Regija

Autocesta se mora produžiti, a pelješki most je nešto drugo!

autocesta

Inicijativa jadransko-jonske autoceste bila je jedna od glavnih tema sastanka predsjednika vlada regije s premijerom Zoranom Milanovićem na sastanku u Cavtatu održanome uopči velike konferencije o zapadnom Balkanu kojeg pak organizira Angela Merkel u Berlinu. Uoči konferencije o zapadnom Balkanu koju u Berlinu. Milanović se sastao s predsjednikom albanske vlade Edijem Ramom, predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslavom Bevandom i predsjednikom vlade Crne Gore Milom Đukanovićem.

Još nismo postigli taj glavni cilj povezanosti, objasnio je Milanović stanje povezanosti u regiji, dodajući kako jedna zemlja može pomoći drugoj u onome u čemu ona, u europskim okvirima, zaostaje. Crnoj Gori to je energetska i cestovna infrastruktura, dodao je predsjednik vlade Crne Gore Milo Đukanović, a upravo jadransko-jonska autocesta važna je i za njih, kao i za BiH koliko i za hrvatski jug. Prva godina bez rata donosi i zajednički projekt za sve ove zemlje, povezat će sjever i jug Hrvatske, BiH, Crne Gore i Albanije, zaključak je iz Cavtata.

Jadransko-jonska cesta ne znači nužno odustajanje od autoceste, jer “južnije od Ploča i Dubrovnika ima više od milijun ljudi, a promet ide preko Italije umjesto preko Hrvatske”. Još se očekuju sredstva od EU-a za tako velike projekte, a s ovim, jadransko-jonskim, itekako je komplementaran i Pelješki most, dodao je Milanović.


Na novinarsko pitanje što projekt znači za dolazak autoceste do Dubrovnika, obzirom da i jadransko-jonska skreće kod Ploča na Popovo Polje u BiH, Milanović odgovara kako bi tada autocesta doista i došla do Dubrovnika i to punim profilom autoceste.

Tekst: www.dubrovniknet.hr