Regija

Amerikanci žele graditi modernu prugu u BiH vrijednu 400 milijuna KM

Iz SAD-a bi trebao biti i obezbjeđen povoljan kredit za realizaciju ovog projekta. Detalji su skoro usuglašeni, a Vlada FBiH je već odobrila 600.000 maraka za izradu Studije izvodljivosti.

Izgradnjom 50-ak kilometara pruge od Vareša do Banovića, prema sadašnjim procjenama, potakao bi se privredni razvoj zeničke i tuzlanske regije u BiH, te beogradske u Srbiji.

Promet roba željeznicom bi se udvostručio. Ulaganjem 400 milijuna maraka u ovu prugu Luka Ploče bi se približila Budimpešti kao glavnom europskom prometnom čvorištu. Išli bi i dalje, a preko ovog malog mjesta Tuzla i Beograd bi se približili Sarajevu. Od Tuzle do Sarajeva putovalo bi se sat vremena, a od Sarajeva do Beograda tri sata.


Na trasi pruge visinska razlika je 460 metara. Željeznička stanica u Varešu se nalazi na 760 metara nadmorske visine, a Banovići na 300 metara. Da bi se savladali dva planinska masiva Konjuh i Zvijezda, biće potrebno izgraditi dva velika tunela i nekoliko vrlo zahtjevnih mostova, prenosi Avaz.ba

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za