Regija

Amerikanac Monkhouse u konavoski vjetropark ulaže 220 milijuna eura

Nakon 14 godina, koliko je bilo potrebno za ishođenje raznih dozvola i otkup zemljišta, i troška od sedam milijuna eura, sve je spremno za početak gradnje najvećega dalmatinskog vjetroparka u Konavlima, u koji poduzetnik Gerald W. Monkhouse, osnivač američkog energetskog diva “Cannon Power Group”, planira uložiti oko 220 milijuna eura. Da je ova najveća planirana investicija u Dubrovačko-neretvanskoj županiji korak do ostvarenja, potvrdio je voditelj projekta Teodorinko Renci Pecotić.

Vjetropark će se graditi na samoj granici Hrvatske i BiH, točnije na potezu iza Veljeg Dola do Dube Konavoske i Stravče. S ukupnom snagom od 120 MW, konavosko postrojenje bit će snažnije od postojeće Hidroelektrane Dubrovnik u Platu.

Županijski prostorni plan


– Većinu suglasnosti za građevinsku dozvolu smo dobili. Očekujem da bi gradilište moglo biti otvoreno u kolovozu, kada u Dubrovnik stiže osnivač američke tvrtke koja gradi konavosko postrojenje – kaže Pecotić.

Na projektu vjetroparka počelo se raditi još 2000. godine, kada su imali i prvi sastanak s vodstvom Općine Konavle. Godinama su radili na idejnom rješenju i dogovarali se s vlasnicima zemlje, a tek 2009. godine u Županijskom prostornom planu potvrđeno je da se u konavoskim brdima mogu graditi vjetroelektrane.

Za vrijeme bivše županice Mire Buconić 2007. godine nisu, kaže Pecotić, imali baš puno razumijevanja za njihov projekt. No, dolaskom aktualnog župana Nikole Dobroslavića, sve se promijenilo, pa su vjetroelektrane, čija je izgradnja predviđena na području konavoskih brda, potvrđene i u Županijskom prostornom planu. Odmah se počelo raditi na lokacijskoj dozvoli, čime je zapravo odrađen najveći dio posla, ishođene su sve suglasnosti te napravljene studije utjecaja na okoliša.

Prikupljanje dokumenata i administracije, što traje već 14 godina, Pecotića i njegova partnera je stajalo oko sedam milijuna eura. U to su ušli i iznosi koje su morali platiti vlasnicima na čijem zemljištu će se nalaziti vjetropark. Uz administrativne teškoće, problem je bio i taj što ljudi u Konavlima nerado prodaju zemlju, pa bila ona i u konavoskim brdima.

Koncesija na zemljište

– Dogovoreno je da nam zemljište za vjetropark iznajme, odnosno daju u koncesiju na 25 godina i za to primaju naknadu. Ne biste vjerovali, ali Sniježnica je 95 posto u privatnom vlasništvu, upravo kao i brdo na kojem se srušio zrakoplov američkih gospodarstvenika – kaže Pecotić.

Pecotić se prisjetio kako je njegova prva ideja o vjetroelektrani nastala još dok je ministar gospodarstva RH bio pokojni dr. Franjo Kajfež. Izgradnja bi trajala oko godinu dana, a vlasnik Monkhouse iz tvrtke “Canon Power Group” iz San Diega slovi za jednog od najvećih ulagača u obnovljive izvore energije, a samo u Meksiku u gradnju vjetroparkova investirao je 2,5 milijardi dolara.

Konavljani, kao i načelnik Luka Korda, objeručke su prihvatili ovaj projekt, koji će, kako očekuju, ponovno pokrenuti i građevinske tvrtke i gospodarstvo na području Konavala.

– Evo, čekamo kad će se krenuti s projektom. Više puta sam obećao da će skoro, ali od toga nije bilo ništa pa, evo, ne bih puno govorio. Čujem da bi u lipnju trebala biti izdana građevinska dozvola, što bi nakon 14 godina bio kraj prikupljanju dokumentacije – ističe načelnik općine Konavle Luka Korda.

 

Livia Pilaš

snimio Tonči Plazibat / cropix

Struja za izvoz

Prvotni projekt podrazumijeva izgradnju 44 vjetroagregata, visine 80 metara, na petstotinjak metara nadmorske visine. Uz dodatna 22 kilometra pristupnih putova, vjetropark snage 120 MW, uz sve potrebne suglasnosti HEP-a, bit će priključen na 220-kilovoltni dalekovod i trafostanicu Plat. Kad bude stavljen u pogon, dubrovačko područje neće ovisiti samo o napajanju iz Trebinja, nego će imati i viška struje za izvoz.

slobodnadalmacija.hr