Regija

Ako nemaš 10 hektara maslina i 6 hektara loze nemoj se javljati na natječaj

Većina dalmatinskih poljoprivrednika, maslinara, vinogradara, voćara, povrtlara ostaje bez novčanih poticaja. Riječ je o “izvanrednoj privremenoj potpori poljoprivrednicima koji su posebno pogođeni učinkom ruske agresije na Ukrajinu. Pa iako su svi poljoprivrednici pogođeni agresijom, poglavito zbog povećanja cijena repromaterijala, energenata pa u konačnici i prodaje svojih proizvoda novčanu potporu će dobiti “veliki” proizvođači dok su “mali” ovaj put ostali kratkih rukava. Prema uvjetima natječaja novac će dobiti samo oni koji imaju 10,3 hektara maslina, 6,65 hektara vinograda, 2,16 hektara mandarina, 6,06 hektara jabuka. Svi oni koji imaju samo jedna kvadrat zemljišta manje od propisanog nemaju pravo na potporu kao da na njih nije utjecao rat u Ukrajini. Nažalost 90 posto dalmatinskih poljoprivrednika je u toj kategoriji, samo rijetki imaju toliko hektara maslina i vinograda. U dolini Neretve ima poljoprivrednika sa 2 hektara mandarina ali na Pelješcu i po Dalmaciji teško će se naći vinogradar ili maslinar sa ovolikim površinama.


“Izvanredna privremena potpora poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni učinkom ruske agresije na Ukrajinu” zamišljena je kao pomoć poljoprivrednicima ali očito nisu svi u istoj kategoriji premda svi trpe iste učinke rata u Ukrajini.

Za Ministarstvo poljoprivrede i Agenciju za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju mali poljoprivrednici a takvih je većina u Dalmaciji netržišno su orijentirani, neudruženi i nisu pogođeni učincima ruske agresije na Ukrajinu.

Podsjetimo, Uredbom u pogledu posebne mjere za pružanje izvanredne privremene potpore u okviru Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) kao odgovor na učinke invazije Rusije na Ukrajinu, propisan je maksimalni iznos potpore od 15.000 EUR-a što ovisi o veličini poljoprivrednog gospodarstva. Manji poljoprivrednici su trebali dobiti manje, neki sa pedesetak maslina ili pola hektara vinograda i manje od 100 EUR-što bi im itekako dobro došlo barem da kupe gnojivo, ali nažalost prema uvjetima natječaja kojega je raspisalo Ministarstvo poljoprivrede pravo na novčani poticaj imaju samo oni sa više od 10 hektara maslina ili više od šest hektara vinograda.

Piše: Stanislav Soldo/ dubrovacki.slobodnadalmacija.hr

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za