Regija

“AJMO GA ZAJEDNO VRATIT” Projekt Općine Gradac obnove Augustinčićevog spomenika

Načelnik Matko Burić danas je putem društvenih mreža ispred Općine Gradac obavijestio zainteresiranu javnost kako nakon skoro 30 godina od devastacije, najjužnija općina Splitsko-dalmatinske županije, Općina Gradac, kreće u projekt obnove spomeničkog kompleksa podignutog borcima NOB-a u samom centru naselja Gradac.

Nekoć visoko postavljeni kip jedino je djelo poznatog, i u svjetskim okvirima priznatog, kipara Antuna Augustinčića u Dalmaciji, a srušen je slijedom nesretnih okolnosti 1992. godine te do danas leži na tlu odajući dojam potpune bezvrijednosti što je nedopustivo, kako s moralnog, povijesno-kulturnog tako i turističkog stajališta.

Nastavno na navedeno, neizostavna je potreba za renovacijom i oživljavanjem spomeničkog kompleksa stvarajući time i prostor budućih okupljanja te manifestacija čime će se podignuti kulturno-turistička vrijednost Gradca, ali i Republike Hrvatske u cjelini.


Podsjetimo kako je kip u godini izgradnje, 1972. godine, zamišljen kao lijepi vidikovac i turistička atrakcija koja to nije (p)ostala pa se danas želim samo na trenutak vratiti toj ideji prošlosti i vratiti stiliziranu figuru čovjeka-borca koji ispruženim rukama prema morskoj pučini stremi prema slobodi koju simbolizira i koja je vrijednost kako prošlosti tako i sadašnjosti.

Tada je kip podignut zahvaljujući prilozima stanovništva biokovsko-neretvanskog kraja i srednjodalmatinskih otoka, a sadašnja intencija Općine Gradac i njega kao načelnika je slična spomenutoj s obzirom na to da obnova iziskuje znatna financijska sredstva koje Općina Gradac ne može sama pokriti.

Zbog toga je odlučeno, po uzoru na inozemne prakse prikupljanja sredstava s ciljem infrastrukturne izgradnje i obnove, pokrenuti Crowdfunding kampanju putem koje bi se prikupila sredstva i kako bi se krenulo s dugo očekivanom obnovom u 2022. godini, a s ciljem da i vi utkate svoj doprinos vraćanju spomenika slobodi.

“Ovim putem vas ispred Općine Gradac pozivam, ukoliko ste u mogućnosti i ukoliko imate želju da, sukladno svojim mogućnostima, utkate svoj doprinos u vidu novčane donacije koje će biti transparentno pobrojane i objavljene na stranici Općine Gradac” – piše u objavi načelnika Burića.

Uplatu za donacije mogu se izvršiti do 31. srpnja.

Podaci posebnog računa Općine Gradac za navedenu donaciju su sljedeći:

IBAN: HR77 2390 0011 5002 1726 6
MODEL: HR68
POZIV NA BROJ PRIMATELJA: 7765 – Vaš OIB
OPIS PLAĆANJA: Donacija za obnovu spomenika u Gradcu

Općina Gradac osigurava i prigodne nagrade kako slijedi:

– Za uplate iznad 1.000,00 kn – plaketa zahvale, za uplate iznad 5.000,00 kn – pločica s gravurom na spomeniku (vrijedi za pravne osobe)

– Za uplate iznad 500,00 kn – plaketa zahvale, za uplate iznad 2.000,00 kn – pločica s gravurom na spomeniku (vrijedi za privatne osobe).

https://croinvest.eu/kampanja/obnova-spomenika-slobodi-antuna-augustincica-u-gradcu/

Link na crowdfunding kampanju. ⬆️

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za