Regija

ADIO LITO Danas počinje promjena vremena, očekuje se ogromna količina kiše

Pred nama je višednevna promjena vremena koja će označiti kraj ljeta i tu u velikom stilu.

Nije to promjena kakva se nije događala u ovom dijelu godine, no valja naglasiti da će u dijelovima zemlje, a osobito oko Rijeke, po svemu sudeći naredna 3 dana pasti ogromna količina kiše, model u maksimumu vidi lokalno oko 300 litara po kvadratnom metru – najavljuju u Crometeu.

Oborine ovih dana neće zaobići niti jedan dio Hrvatske no njihov raspon bit će vrlo neujednačen, pa će biti i onih dijelova zemlje u kojima oborina neće biti puno. Prvo nas očekuje topli sektor sredozemne ciklone, a onda nas od subote očekuje i njen hladni sektor koji donosi pad temperature i oproštaj od ljetnih vrijednosti temperature zraka, prognozira Rade Popadić za Dalmaciju danas.


U najvišem gorju, opet po svemu sudeći, bit će malo padanja snijega. Već u nedjelju oborine većinom prestaju, ali će se pad temperature nastaviti čak i sljedeći tjedan, osobito u noćnim satima.

Osim ako niste iznad 1500 metara bunde vam ipak neće trebati, ali je zadnji trenutak da pripremite topliju odjeću. Najavljujemo i konkretniju buru na Jadranu u drugom dijelu sljedećeg tjedna. Dobro nam došla, jeseni. Nadamo se uz što manje problema – zaključuju u Crometeu.

Danas nas u Dalmaciji očekuje promjenjivo vrijeme s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Iako će veći dio dana još biti suho, već od jutra lokalno će biti slabe kiše. Kasno navečer ponegdje su mogući pljuskovi s grmljavinom. Na moru će puhati umjereno, ponegdje prema otvorenom i jako jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka bit će osjetno više u odnosu na srijedu, a najviše dnevne temperature većinom od 26 do 30°C.

Promjenjivo će biti u petak i subotu kada će se izmjenjivati sunčana i oblačna razdoblja, a povremeno će padati kiša. Lokalno su mogući izraženi grmljavinski pljuskovi, osobito tijekom subote. Iako će posvuda pasti kiša, oborine će biti neravnomjerno raspoređene. Past će od 5 do 100 litara kiše po kvadratnom metru tijekom ova dva dana. Jugo će i dalje dominirati i zadržat će se vrlo toplo. U drugom dijelu subote na sjevernom Jadranu i sjevernoj Dalmaciji umjerena do jaka bura s olujnim udarima uz osjetno zahlađenje. U noći na nedjelju snijeg je moguć u planinama iznad 1500 metara nadmorske visine.

Bura će se tijekom nedjelje proširi na cijelu obalu uz stabilizaciju vremena, ali i pad temperature zraka.

Cijeli sljedeći tjedan bit će hladnije od normale za dio godine uz čestu buru.