Regija

Kod Senja izmjeren udar bure od 153 km/h, zatvoren dio autoceste, što nas čeka danas?

SINOĆ je Zagreb i dijelove središnje Hrvatske u večernjim satima pogodio jak vjetar praćen kišom.

Jak vjetar je izazvao brojen probleme, rušio je stabla i nosio je krovove.

Oluja je nastavila dalje prema Jadranu za koji je danas na snazi žuti i narančasti meteoalarm, a za Velebitski kanal je zbog orkanske bure izdan i crveni meteoalarm.


Zatvorena autocesta, izmjeren silovit udar vjetra

HAK je jutros javio i kako su zbog olujnog vjetra za sav promet zatvoreni autocesta A1 od Sv. Roka do Posedarja (obilazak za osobna vozila je preko Gračaca, Obrovca i Karina, a za ostale skupine preko Knina i Kistanja); DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i Paški most.

Za sav promet zatvorene su i DC8 Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene, DC54 Maslenica-Zaton Obrovački te Paški most.

Samo za osobna vozila otvorene su A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica (obilazak za ostale skupine je državnom cestom DC3 kroz Gorski kotar), DC1 Borje-čvor Udbina-Klapavice, DC27 Gračac-Zaton Obrovački te Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Karlobaga.

Osim toga, koliko je jak vjetar puhao sinoć, javlja i Facebook stranica HR Vrijeme koja kaže kako je sinoć u Senju izmjeren udar vjetra os 153 km/h.

Kakvo nas vrijeme čeka danas? 

Kada se radi o vremenu danas, DHMZ prognozira mjestimičnu kišu u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu u jutarnjim satima.

Dodaju i kako će se razvedriti već prijepodne te kako će prestati padati kiša.

U Dalmaciji će biti djelomice sunčano te uglavnom suho.

Puhat će većinom umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, ponegdje s jakim udarima, a na istoku prolazno i olujnim.

Na Jadranu se i dalje očekuje jaka i olujna bura, u prvom dijelu dana podno Velebita s orkanskim udarima.

Najviša dnevna temperatura zraka kretat će se između 19 i 24, na Jadranu od 25 do 30 °C.

Crveni meteoalarm na snazi

Danas je na snazi za Hrvatsku i crveni meteoalarm i to za Velebitski kanal, zog orkanskih udara bure koji mogu doseći do 160 km/h.

Narančasti meteoalarm na snazi je za riječku regiju, Kvarner i Kvarnerić, zapadnu obalu Istre te sjevernu i srednju Dalmaciju. Tamo se očekuju udari bure do 145 km/h.

Sam jug Dalmacije, te područja oko Splita i Knina te Gospića očekuju udari vjetra od 65 do maksimalnih 110 km/h.

Isto upozorenje je i za Slavoniju i Baranju, dok je za središnju Hrvatsku prognoza promijenjena te nema upozorenja na snazi.