Putopisi

Pločani u svijetu: Zanzibar u slici i riječi

Pločanin Božo Pavlović nalazi se trenutno u Tanzaniji, preciznije u Zanzibaru i poslao nam je par vrhunskih fotografija.

Najveću zemlju istočne Afrike nazivaju  i „safari prijestolnicom“. Tanzanija je jedinstvena zemlja koja se može pohvaliti s više od 40 nacionalnih parkova, s brojnim parkovima prirode i rezervatima te fascinantnim životinjskim svijetom. Ngorongoro, Kilimandžaro i Zanzibar tek su neki od lajtmotiva Tanzanije.

Riječ “safari” na jeziku Masaija znači putovati, a u Tanzaniji obitavaju najpoznatije velike zvjerke (lavovi, gepardi, leopardi), kao i oko 60.000 vrsta kukaca, više od 25 vrsta gmazova i vodozemaca, oko sto vrsta riba te oko 1000 različitih vrsta ptica.


Kroz Zanzibar koji je u prošlosti bio središte istočnoafričke trgovine, prolazile su brojne karavane koje su ostavile trag u kulturi koja je danas mješavina arapske, afričke i portuglaske, ali nisu naštetile prirodnim ljepotama pa se ovaj rajski otok u Indijskom oceanu, diči čistim plažama s čarobno bijelim pijeskom koje možete vidjeti na Božinim fotografijama.

Božina ekipa u iznajmljenoj Toyoti je u misji obilaska “svega što valja na Zanzibaru”. Baza im je u Bweyuu, zanzibarskom selu na otoku Unguja. Posjetili su sjeverna sela i plaže Nungwi, Kendwa i Pangwe.

Na fotografijama možete vidjeti i rezervat majmuna Jozani Forest, koji uz prirodne ljepote nudi i safari na kojem možete upoznati i endemsku otočku zajednicu crvenih majmuna kolobusa.

Glavni grad Zanzibara Stone Town posebna je priča. Grad je mješavina različitih kultura kao što su indijska, arapska, afrička i europska. Većina zgrada u središtu pod zaštitom je UNESCO-a, izgrađena u 19. stoljeću kada je otok, pod vlašću omanskog sulatana, bio glavni trgovački centar u Indijskom oceanu.

Dugi niz godina bio je središte istočnoafričke trgovine robljem i slonovačom. Karavane koje su u unutrašnjost Afrike odlazile po robove kretale su upravo sa Zanzibara, a odavde je i Stanly krenuo u potragu za najvećim istraživačem Afrike Davidom Livingstonom. U Stone Townu prvih nekoliko godina života proveo je i Freddie Mercury. Zvao se Farok Bulsara, a kuća u kojoj je rođen pretvorena je u običnu suvenirnicu.

Foto: Božo Pavlović

Pripremio: Dino Doboš