Putopisi

Nenad Medak Medo: Amsterdam

Uz Rim, London, Pariz, Barcelonu, Prag…, Amsterdam je jedan od 10 najposjećenijih gradova EU. Što sve privlači turiste u romantičnu prijestolnicu Nizozemske?

Osim zanimljive arhitekture, riječnih kanala s preko 1500 mostova, muzeja i mnogih drugih zanimljivosti, Amsterdam privlači tolerantnim pristupom prema lakim drogama i prostituciji. Samo u coffee shop-ovima kojih ima na svakom uglu, dnevno se ugura na tisuće konzumenata, a vikendom u večernjim satima teško je pronaći slobodnu stolicu.

15 – 20 eura za dva jointa (PDV uračunat) uz obavezno bezalkoholno piće, cijena je pristupačna svakom džepu, pa tko voli nek’ izvoli.
Napomena: sve aktivnosti s jointom izvan coffee shopa su nezakonite, što znači: ako nepopušeno ponesete sa sobom izvan coffee shopa, činite prekršaj za koji vas nitko nikada neće kazniti.


Red Light District, poznata je četvrt bordela i ostale sex industrije. Prostitucija je legalna i uživa dugu tradiciju tolerancije, stoga je ova četvrt najsigurnija u Amsterdamu. Izlozi s polugolim djevojkama u minimalnom donjem rublju otvoreni su za posjetitelje gotovo 24 sata dnevno.

“Red Light District” je u svakom turističkom vodiču uvrštena u popis “obavezno posjetiti”, pa stoga ne čudi kada vidite grupu azijskih turista s vodičem kako se migolje od izloga do izloga. Fotografiranje u ovoj četvrti zabranjeno je. Ako ipak fotografirate damu u izlogu, neće se ništa loše dogoditi po vaše zdravlje, osim što bi vaš foto aparat mogao završiti u obližnjem riječnom kanalu.

Amsterdam je grad muzeja. Veličanstveni nacionalni muzej Rijksmuseum s gotovo 7 milijuna umjetničkih djela od kojih je samo dio izložen, muzej je kojeg treba posjetiti. Iako bi za posjet ovog muzeja trebalo najmanje 3 dana, u jedan cijeli dan moguće je doživjeti raskoš nizozemske kulture i upoznati se s bližom i daljnjom poviješću ove nekad kolonijalne velesile. Van Gogh muzej, kuća Ane Frank, Madame Tussauds (muzej voštanih figura)… obavezno posjetiti ako ste i na kratko u ovom gradu.

Iako je Amsterdam grad bicikla nije preporučljivo unajmiti ga, osim što nije jeftino, za najam se traži i depozit, a u 5 dana mog boravka vidio sam nekoliko prometnih nezgoda, najčešće sudar između dva biciklista s razbijenim glavama ili iščašenjima ekstremiteta. Tramvaj, gradski autobus, metro nije loše rješenje, ali ipak preporučam brodski prijevoz riječnim kanalima. Ako vas vrijeme posluži, trodnevna karta s popustom za Canalbus ne samo da je izvrstan način obilaska i prijevoza po ovom gradu, već je doživljaj koji će vam ostati u sjećanju. Restorana svih svjetskih kuhinja ne manjka, kao ni uličnih fast food lokala. Sve ovisi o vašem džepu, ali može se po prihvatljivim cijenama uživati u delicijama Indonezije, Indije, Kine, Arabije i drugih kuhinja. Sirovi sleđ, dimljena riba, punjena peciva (belegde broodjes), vafli… dostupni su za malo novaca na uličnim štandovima, a okusi su koje valja osjetiti.

Kafići, barovi, pub-ovi… u koji god uđete, posebno vikendom naići će te na veselu ekipu bilo domaćih ili turista… gdje se uglavnom uz pivo raspravlja o nogometu, politici, ženama, životu… manje-više kao i svugdje u normalnom svijetu.

Heineken, klompe, ploveće kuće,barke i brodovi, tulipani, vjetrenjače, suveniri…. mnogo je toga o čemu bi se moglo pisati da bi se dočarale sve draži zanimljivog Amsterdama.

Zato je najbolje, put pod noge.

Kako najjeftinije otputovati u Amsterdam?
Nekoliko mjeseci prije putovanja moguće je kupiti povratnu aviokartu iz Splita ili Zagreba za samo 1000 kuna. Ako letite s nekom od niskobudžetnih aviokompanija za 30 – 50 Eura, ponekad takvo putovanje izađe dosta skuplje. Osim što će te možda izgubiti dan, dan ipo presjedanjima s leta na let i izgubiti vrijeme po aerodromima gdje vam sendvič i pivo neće izađi ispod 10 eura. Ako uzmete trošak putovanja do i od aerodroma gdje slijeću niskotarifni zrakoplovi do ciljane destinacije, onda se putovanje s domaćim avioprijevoznikom možda najviše isplati.

U Amsterdamu se pristojna dvokrevetna soba s doručkom može naći za 50-ak Eura. Ako izbjegnete vikend i posjetite Amsterdam od ponedjeljka do petka, proći će te puno jeftinije. Cijene hotelskog smještaja vikendom su čak i duplo skuplje nego radnim danom. Ako putujete u troje ili četvoro, može se naći krevet u pristojnom Hostelu za 12 Eura po osobi. Ako vas putovanje u vlastitom aranžmanu zamara ili opterećuje,…ili imate podeblji bankovni račun, pročešljajte internetom i vidite što nude turističke agencije…. i …sretan vam put.

Putoholičar Nenad Medak Medo