Putopisi

Madrid

Nakon dva dana boravka u kraljevskom gradu učiniti će vam se da to nije grad koji će vas ostaviti bez daha, ali što duže boravite u njemu sve više vam prirasta srcu. Metropola Španjolske sa 3,5 milijuna stanovnika osim što je jedan od najvećih europskih ekonomskih centara, grad Madrid je prava ljepotica. Naglašeni sudar tradicionalne i moderne arhitekture čini ovaj grad izuzetno zanimljivim.

Palacio Real (najveća zapadnoeuropska kraljevska palača), Plaza Mayor, Palacio de Cibeles, Parque de El Retiro, Puerta de El Alcala, Purta de Sol, Plaza de La Villa….. znamenitosti su Madrida koje ćete prvo posjetiti. Ako niste doputovali u aranžmanu neke turističke agencije i imate organizirani posjet s vodičem, najbolja varijanta brzog kretanja je City Tour. Autobusi na kat s otvorenim krovom zaustavljaju se na svim važnim punktovima koje možete pronaći na slikovnoj mapi grada besplatno dobivenoj u svakoj turističkoj agenciji ili stanici City Tour -a. Dnevna karta za City Tour
iznosi 16 €ura ako je kupite pred sam ulazak u autobus. Kupljena karta preko interneta 10% je jeftinija i aktivira se onog trenutka kad prvi put sjednete u autobus.

Osim trgova, pijaca i drugih  znamenitosti koje će te naći u svim turističkim vodičima, obavezno treba te posjetiti najpoznatiji madridski muzej Prado (Museo del Prado). Jedna od najvrjednijih svjetskih zbirki umjetnina iz posjeda španjolskih kraljeva i manastira krase prostorije ovog muzeja. Ljubitelji umjetnina mogu vidjeti djela najvećih španjolskih i svjetskih slikara: El Greco, Diego Velázquez, Goya, Botticelli, Caravaggio, Tizian, Rubens….


Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, skraćenog naziva Muzej Kraljice Sofije, također je muzej kojeg ne smijete zaobići. Umjetnička djela u ovom muzeju novijeg su doba,  datiraju uglavnom iz 20. stoljeća pa do danas, odnosno djela u muzeju nastala su nakon 1881. (godina rođenja P.Picassa).
Uz dijela Picassa i Dalija u muzeju se nalaze radovi  i drugih španjolskih i svjetskih slikara.
Najpoznatija slika ovog muzeja je Picassova Guernica, nastala tijekom Španjolskog građanskog Rata.

Također treba posjetiti Plaza de Toros de Las Ventas , najveću arenu za tradicionalnu borbu s bikovima, a zaljubljenici nogometa sigurno neće propustiti posjet Realovom  stadionu Santiago Bernabéu.

Madrid je izvrsno povezan metrom. Sa svojih 12 linija spada među deset najdužih metroa u svijetu. S metrom se može obići sve bitne znamenitosti , povezan je s autobusnim ,željezničkim kolodvorima i s glavnom madridskom zračnom lukom Madrid – Barajas  smještena 12 km sjeveroistočno od centra grada.

Noćni život je šarolik, veliki je izbor raznih klubova različitih glazbenih žanrova, ali kad ste već u Madridu treba doživjeti flamenco show koji se nudi u gotovo svakom otmjenijem restoranu.

Gastronomska ponuda je ogromna, od najnovijih specijaliteta i kulinarskih umijeća do tradicionalnog tapas-a. Preporučam  uzeti ”Tapas tour” za 60 €  trosatna degustaciju na desetak različitih lokacija. Tapas Tour nudi upoznavanje s tradicionalnom kuhinjom, zalogaj tapas-a uz degustaciju 5 vrsta vina.  Osim što vam nakon ovog toura ne treba jesti najmanje 10 sati, nakon druge degustacije vina Tapas tour postaje ”Veseli tour”. Nakon pete degustacije, odnosno pete čaše vina, sudionici ovog toura počinju se ljuljati, a mnogi po mjestima obilaska zaboravljaju ruksake, kišobrane, mobitele…. Tapas tour nije dozvoljen za mlađe od 21 godine.

Smještaj u Madridu nudi se u svim kategorijama, od hotela s mnogo zvjezdica u kojima za sobu s doručkom trebate izdvojiti nekoliko stotina €ura  do urednog Hostela u centru grada gdje za dvokrevetnu sobu bez doručka trebate samo 25 €ura.

Kako najjeftinije otputovati u Madrid?
Osim raznih varijanti s nisko budžetnim avio-kompanijama moguće je naći jeftinu povratnu kartu iz Zagreba za samo 1200 kuna, ako ispunite sljedeće uvjete: Avionsku kartu morate kupiti najmanje 3 mjeseca prije putovanja s tim da ne putujete ni u odlasku niti u povratku za vrijeme vikenda. Idealni dani za jeftino putovanje su utorak, srijeda i četvrtak. Također,  kupite kartu za  putovanje iz Zagreba preko Pariza za  Madrid, a povratnu kartu uzmite iz Malage preko Pariza do Zagreba. Put od Madrida do Malage prijeđete s autobusom za oko 55 €ura s tim da usput posjetite Sevillu, Cordobu, Granadu i naravno Malagu. Ako imate vremena i ostalo vam je još nešto novca, napravite đir po Costa de Sol.

Sretan put.

Putoholičar Nenad Medak Medo