Putopisi

MIŠO GLAVINIĆ: Uspon na Neprobić

Neprobić 968 m
Start: Majkovi 260 m
Vrijeme uspona: 3 sata
Datum: 27.1.2019.

Započeli smo novu planinarku godinu s usponom na Neprobić gorom iznad Slanoga visine 968 metara značajne i za geodete jer vrh je točka prvog reda kao što je i Babina gomila na Rujnici.

Objava o izletu je bila u ponedjeljak, a kako se nitko nije javio do četvrtka mislio sam da će se tek nas nekoliko uspeti na Neprobić. Vremenska prognoza ide nam u prilog, najavljuju djelomično sunčan dan, a ono što nas najviše interesira je kiša koju su najavili u večernjim satima.


U petak sam otkazao autobus i, naravno, tek su se onda počeli prijavljivati: iz Dubrovnika, Metkovića, Ljubuškog i Vrgorca, ukupno 36.

Start je iz Majkova sedamdeset kilometara od Ploča u zaleđu Slanoga na visini od 260 m. Došli smo novoizgrađenom spojnom cestom na izlazu iz Slanoga prema Dubrovniku. Možda ne biste očekivali ali Majkovi su poznati kao stanište vrlo rijetkih i ugroženih riječnih kornjača koji žive u lokvama kraj crkve koje bi trebale postati zaštićeni herpetološki rezervat.

Kratko sam se predstavio grupi i krenuli smo kraj ruševine škole kraj ogromnog višestoljetnog duba. Pratili smo suhozid kraj kuće dok nismo stigli na građeni put koji nas je postepenim usponom preko goleti vodio do doca Gumanca. Nakon sat hoda zasluženo odmaramo i trošimo prve zalihe hrane.

Iako sam ponio karte i upisao trag u gps bio sam presretan da su Matko i Ivona prošli ovu turu i pomogli mi u vođenju.

Staza nas dalje vodi oštrije uzbrdo po kamenjaru uz oskudnu vegetaciju i prelazimo na sjevernu stranu Ograđenice (930 m). Staza kao da se pretvorila u kamene terase s kojih se pruža čaroban pogled na Slano, Mljet, Jakljan, Šipan, prema Pelješcu i Rudinama.

Veću pauzu radimo na Barzinom docu odakle se penjemo po tragu divljih svinja, koje su pratile marku, na hrbat Neprobića i za nekih 30-tak minuta stižemo na vrh označen betonskim stupom.

U daljini prepoznajem Biokovo pokriveno snijegom kao Velež, Prenj i Čvrsnica. U blizini je Tmor i malo dalje vrh Žabe Crkvina. Neprobić kao i okolna brda su gola, nema makije i borova, pa ne znam je li uzrok požar ili nepovoljni klimatski uvjeti. Oblaci su sakrili pogled pema Snježnici.

Hladan vjetar nas je požurio na zajedničko slikavanje i silazak.

 

Mišo Glavinić

Literatura:
http://www.haop.hr/…/FINAL%20Mauremys%20rivulata%2010-15.pdf
https://geopp.planinarski-portal.org/kt-gpo/226/