Putopisi

Mišo Glavinić na Lastovu: Otok predivnih vala, bistrog i prozirnog mora, pun pjesme cvrčaka

Lastovo

Lastovo
31.7.2020.-2.8.2020.

Koliko ima do Lastova? Zagreb je bliži. Krenuli smo iz Ploča u tri sata, a iskrcali se u Ublima, trajeknoj luci, u jedanaest navečer. Vozili se preko Pelješca do Orebića pa trajektom do Dominča (Korčula) i dalje autom do Vela Luke. Imali smo vremena za kupanje pa smo poslušali Nedin savjet i okupali se u prekrasnoj šljunčanoj plaži u Pupnatskoj Luki.

Do Vela Luke smo vozili cestom uz uredno obrađene vinograde čarskog i smokvičkog polja i divili se vizurama Čare i Smokvica.


Trajekt za Lastovo isplovljava u 20:45 pa smo stigli prošetati Vela Lukom, obići prostor kraj crkve gdje se u čast i sjećanje na Olivera Dragojevića održavaju koncerti. Moja je još uspjela i haljinu kupiti dok smo Tiho i ja gasili žeđ točenim pivom.

Trajekt je kasnio zbog neočekivane navale turista što je značilo da smo pristali u Ublima u jedaneast navečer umjesto u deset. Bez većih problema našli smo naš mali apartman u Malom lagu tri kilometra udaljenom na otoku Prežbi malim mostom spojenim s Lastovom.

Lastovo je mali izolirani otok južno od Korčule dužine 11,5 km , širine 6,5 km. Najveći vrh je Veli hum 417 metara visok. Uz Lastovo je niz malih otočića-Lastovnjaci i Vrhovnjaci . Od 2006.godine proglašen je Parkom prirode. Više o Lastovu možete saznati na stranici https://lastovo.hr/opcina-las…/prirodno-geografska-podrucja/

Komarci lastovski, agresivni i mnogobrojni, i velika vrućina nisu dali spavati i jedva smo dočekali zoru. Meri, Ljerka i Tihu u šest su već bili u moru dok sam ja otišao na vrh Sozanj (231 m) nadajući se pogledu o kojem sam čitao u brojnim osvrtima. Sumaglica je bila jača pa se i najbliži otok Korčula samo nazirala, a potpuni nevidljivi su ostali Vis, Mljet i poluotok Pelješac. Ništa bolje nije bilo na Velom Humu 417 metara visokom.

Nisam se smio vratiti bez Autana i tablete za apratić protiv beštija. Tek sad znam koliko su naši neretvanski komarci gostoljubivi i dobroćudni.

Istraživanje otoka započeli smo prekrasnom uvalom Zaklopatica punu malih i velikih jahti. Na Lastovu nećete naći plaže. Gotovo ispred svake kuće je privezište. Tržište je napravilo svoje na već prvi pogled na jelovnik je značilo da se ne možemo nositi s nautičarima. Bijela riba kuna 450,00, jastog kn 870,00. Ostali smo uživati u kupanju u prozirnom moru modro-zelene boje. Po vrelu danu kupanja je pravo osvježenje.

Nastavljamo dalje u najveće i najljepše mjestu na otoku-Lastovu. Glavna ulica je uska i jedva sam se mimoilazio s drugim autima i prava je sreća da nisam zaglavio. Velika je vrućina i odgađamo razgledanje grada u kojem dominiraju crkva sv.Kuzme i Damjana i lijepa kamena osnovna škola „Braća Glumac“. Divimo se ljepoti fumara, zaštitnog znaka Lastova.

Pitamo za Maru, Lastovku, pločansku nevjestu, ali nitko je ne zna dok se Zdenko nije sjetio da nije Mara nego Marukina. Naravno da je zna ali mu je promaklo da je u Lastovu.

Idemo opet na kupanje, sad u valu Skrivena luka nad kojim dominira skladno građeni svjetionik izgrađen davne 1839 godine.

Usput smo svratili u kamp Skriveni i dogovorili uvjetnu večeru. Imaju puno narudžbi, ali će mali otići popodne na more što uloviti. Dogovorili smo večeru u sedam i spustili se na more. Dok smo se kupali vidjeli smo maloga kako ide u lov. Ajde neka, bit će nešto. I bilo je. Šampjero, komarče i arbuni pečeni na žaru. Za predjelo riblja pašteta i sve se, kako kažu stručnjaci, sljubilo s bijelim vinom Rukatac. Hvala Jurici što nam je preporučio Skrivenog.

More i sunce iscrpi, a vino malo omami, plus Autan za komarce i noć sam proveo u mirnom snu.

Dan započinjemo kupanjem. U Kokolu pijemo jutarnju kavu , a Marin, suprug gazdarice, nas informira o stanju korone u Hrvatskoj. Zna on da se ne stigne pratiti dnevne vijesti kad si na odmoru. Odlazimo u Jurjevu luku nekad utvrda JRM danas punu nautičara. Obilazim tunele koje je koristila bivša JRM i u jednom sam pronašao gajbe pune krumpira. Ne čudi me jer je temperatura u tunelu barem za desetak stupnjeva niža od vanjske. Lastovci su označili staze oko vale i do Kremene gdje se nalaze tuneli za brodove poput onih u Dubi, Solinama i Brijestvi na Pelješcu. Cijeli otok pun je staza i može se bez problema prepješačiti cijeli otok.

Kupamo se i tražimo hlad ispod borovine. Kako sunce mijenja položaj tako i mi slijedimo zaklon u sjeni. U Kokolu ručamo po popularnim cijenama stonske mušule i riblju salatu i žurimo na trajekt.

Napuštamo otok predivnih vala, bistrog i prozirnog mora, pun pjesme cvrčaka i čudesno lijepog grada Lastova.

Mišo Glavinić