Politika i gospodarstvo

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA Rebalansom proračun smanjen za 12,1 milijun kuna

Na jučerašnjoj sjednici Županijske skupštine usvojen je rebalans proračuna za 2020. godinu. Proračun je izvorno planiran na 988,3 milijuna kuna, a ovim rebalanskom smanjuje se za 12,2 milijuna kuna odnosno na 976,1 milijun kuna. Županijski dio proračuna smanjuje se za 11,9 milijuna kuna te proračunskih korisnika za 0,3 milijuna kuna.

Župan Dobroslavić rekao je kako je ovaj rebalans uvjetovan krizom koronavirusa.

”Prvotni proračun se morao smanjiti zbog smanjenja prihoda, odnosno smanjene gospodarske aktivnosti. Pohvalno je da je Vlada isplaćivala plaće, a u našoj županiji u ova dva mjeseca isplaćeno je 106 milijuna kuna”, rekao je župan Dobroslavić te istaknuo kako je rebalans planiran prema sadašnjim očekivanjima, a u slučaju daljnjih izazova s njima ćemo se uspješno nositi kao i do sada.


Kako je uvodno istaknula pročelnica za financije Dragica Stanić kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa uvelike je utjecala na ostvarivanje prihoda županijskog proračuna, prvenstveno poreza na dohodak. Porez na dohodak – nenamjenski dio je najznačajniji županijski prihod.

Izdvajamo neka od vijećničkih pitanja:

Tomislav Batur (HDZ) Nedavno ste župane bili s premijerom na gradilištu Pelješkog mosta. Kako radovi napreduju i je li istina da će kasnit radovi na pristupnim cestama? Što se sa sigurnom kućom za žrtve nasilja?

Župan: Radovi se odvijaju relativno uredno. Dogodila su se manja kašnjenja, ona su što se tiče samog mosta minimalna. Radi se o nemogućnosti dovoženja dijelova konstrukcije mosta iz Kine, a ni naši stručnjaci koji nadziru proizvodnju konstrukcije nisu mogli otići u Kinu. Pristupne ceste su ugovorene relativno kasno. Na kraju su izvođači odabrani i oni su uvedeni u posao. Posao se uredno odvija. Jedan izvođač ima nešto bolju dinamiku izvođenja radova. Očekujemo i da će se i taj dio posla uredno odraditi i da će ceste biti dovršene u ugovorenim rokovima, par mjeseci nakon završetka mosta. Sigurna kuća za žrtve nasilja na području županije postoji i ona je na raspolaganju Centrima za socijalnu skrb.

Ante Damić (HDZ) U Pločama je prije dvadesetak dana otvoren Poduzetnički inkubator. Molim da nam u par rečenica pojasnite kapacitet inkubatora i koje djelatnosti pokriva. Molim Vas da se osvrnete i na riječi gradonačelnika Ploča prilikom otvaranja.

Župan Dobroslavić Poduzetnički inkubator uspješno funkcionira u Dubrovniku već godinama. U anketama se pokazalo da postoji potreba za inkubatorom i u Pločama. Ima devet prostora koji se mogu dati na raspolaganje poduzetnicima, sedam je već popunjeno. Iznimno smo ponosi na projekt. Gradonačelnik Ploča, se nije korektno ponio. Došli su njegovi zamjenici, ali ne i on. I Grad Ploče je sudjelovao u osiguravanju infrastrukture pri realizaciji projekta. Smatram da je gradonačelnik podlegao predizbornoj retorici. Prije par dana obilježen je dan Grada Ploče, lani zamjenici Marević nisu dozvolili da se obrati na tom obilježavanju. Ove godine je na Gradskom vijeću, članove HDZ-a prozvao članovima zločinačke organizacije i na tu proslavu nisu mogli otići.

Krešimir Kuran (SDP) Kad je novi ravnatelj Županijske lučke uprave Korčula stupio na dužnost. Ima li kakvu dužnost i bivši ravnatelj? Smatrate li i dalje da je tehnologija koja se namjerava implementirati u Lučinom razdolju najbolja? Godinu dana je prošlo od sporazuma Ministarstva zdravlja i Sveučilišne bolnice u Mostaru o zbrinjavanju hitnih pacijenata s područja Neretve. Koliko je takvih pacijenata zbrinuto? Molimo, ponovno da nam se taj sporazum dostavi.

Župan Dobroslavić: Županijska lučka uprava, odnedavno ima novog ravnatelja. Dotadašnji ravnatelj je u mirovini. Pretpostavljam da nema nikakav angažman.Što se tiče tehnologije u Lučinom razdolju, ona je odabrana od strane struke i usuglašena s Europskom komisijom. Uvjeren sam, budući da se radi o projektu vrijednom 500 milijuna kuna, da je tehnologija vrhunska, ali ne mogu o njoj meritorno govorit jer se ne radi o mojoj struci. Pokušati ćemo doći do teksta Sporazuma te ćemo provjeriti koliko je naših pacijenata koristilo usluge bolnice u Mostaru. To je dodatno rješenje, koje se primjenjuje, ako pacijent na to pristane.

Krešimir Kuran (SDP) Zemlje zapadne Europe već su napustile tehnologiju koja će biti implementirana u Lučinom razdolju, a prema mojim saznanjima i centar za razvrstavanje otpadom će preći na drugu vrstu tehnologiju. Pa Vas molim, da prije nego počnemo s izgradnjom, provjerimo sa stručnjacima je li to najbolja tehnologija za našu županiju.