Politika i gospodarstvo

ŽUPANIJSKA ILI DRŽAVNA? Povratak bolnica pod državno okrilje, šta to znači za dubrovačku?

Najava ministra zdravstva Vilija Beroša o povratku bolnica pod državno okrilje, ukidanju Zavoda za javno zdravstvo i Zavoda za hitnu medicinu, sve pod Županijom kao osnivačem, prilično je odjeknuo, no prijedlog još službeno nije stigao na ruke ni Gradu, ni Dubrovačko-neretvanskoj županiji, pa ni Općoj bolnici Dubrovnik, piše Dubrovački vjesnik.

Sanacija i reorganizacija dubrovačke bolnice neslavno je završila prije nekoliko godina, ostavivši OB Dubrovnik s dugom od 102 i pol milijuna kuna. Bolnica koja funkcionira u okviru lokalne samouprave ima brojne ‘prepreke’ koje još i tadašnja sanacija ministarstva nije uzela u obzir pri reorganizaciji i to već zbog same geografske specifičnosti. Jer dobro znamo da se u bolnici ne liječe samo Dubrovčani, već stanovnici cijele županije, a i južne Hercegovine koja nam gravitira. U vrijeme turističke sezone u Gradu boravi oko 2 milijuna turista, pa je i to jedna od posebnosti i možemo slobodno reći posebnih okolnosti.

Dug koji je ostao nakon sanacije nikad zapravo nije saniran pa ga bolnica vuče i danas, a neke djelatnosti, mada nisu možda isplative, itekako koriste građanima i zapravo su nužne, i da ih razmatra država kao što ih i razmatra – samo prema broju stanovnika, ne bi nam se pisalo dobro. Lokalni ljudi valjda bolje znaju i razumiju sve probleme i potrebe korisnika zdravstvenih usluga, no s druge strane, građani su sve više nezadovoljni nedostupnošću zdravstvenih usluga zbog čega privatnici trljaju ruke.


Bolnica nije u sjajnoj situaciji, tu se slažu svi, a oko izjave ministra Beroša ispaljene u trenutku kad se penje broj novozaraženih Covidom-19 i kad je odljev liječnika ogroman, a liste čekanja nepregledne, izazvao je različite reakcije, posebno stoga jer konačan prijedlog, iako se na njemu dulje vremena radi, još nije poznat.

– Ne možemo komentirati sadržaj medija dok ne dobijemo službene naputke- kratko je odgovorio ravnatelj dubrovačke Opće bolnice dr. Marijo Bekić koji se u svom mandatu suočava s ogromnim zalogajem kao što je jedna bolnica koja obavlja posao cijele regije a nema taj status.

– Vidjeli smo najavu planirane reorganizacije u zdravstvu. Dok se bolje ne upoznamo s prijedlozima možemo dati sljedeći komentar: zdravstvo u DNŽ i u cijeloj Hrvatskoj je dobro. To se posebno potvrdilo u ovoj COVID krizi kroz koju prolazimo. Ono dakako ima i probleme koje treba rješavati, manjak liječnika i velike probleme u financiranju. Smatramo da se to mora rješavati i u tom smislu razumijemo najave ministarstva. Ne smatramo, međutim, da uzrok tih problema leži u osnivačima zdravstvenih ustanova” – poručuje župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić ispred osnivača OB Dubrovnik, prenosi Dubrovački vjesnik.