Politika

Županija: Predstavljena četiri odobrena međunarodna projekta vrijedna 13,5 milijuna kuna

Iz fondova Europske Unije Dubrovačko- neretvanskoj županiji je za četiri prihvaćena međunarodna projekta u sklopu IPA Adriatic programa prekogranične suradnje dobiti ukupno 13,5 milijuna kuna. Naglašeno je to u palači Ranjina na konferenciji za medije na kojoj su novinarima o odobrenim projektima govorili župan Nikola Dobroslavić s zamjenicima Marijom Vučković i Davorkom Obuljenom te direktorica Regionalne razvojne agencije DUNEA Melanija Milić.

Tako će naša županija kroz projekt HERA- Održivog turističkog upravljanja jadranskom baštinom dobiti 3,46 milijuna kuna, od čega će se 2,27 milijuna kuna uložiti na uspostavu Centra za selektivne oblike turizma za dolinu Neretve sa sjedištem u Pločama, dok će najjužnija županija kroz HOLASTIC-projekt kompletne jadranske protupožarna šumske zaštite dobiti više od 3 milijuna kuna te od toga 1,21 milijun kuna uložiti u nabavku nužno potrebne opreme.

– Kroz EA SEA-WAY- projekt morske veze Europa- Jadran naša županija će za izgradnju putničkog terminala na predjelu Komarda ispod Lazareta dobiti 2,47 milijuna kuna kako bi se omogućio istodobni prihvat dvaju brodova dužine do 12 metara,odnosno ukrcaj i iskrcaj do 120 putnika s kruzera. Također, za EASYCONNECTING projekt teretne morske veze Europa- Jadran naša će županija dobiti 3,5 milijuna kuna te od toga 1,5 milijun kuna uložiti u cjelovitu modernizaciju operativne infrastrukture luke Metković- rekla je čelnica agencije Dunea Melanija Milić.


Župan Dobroslavić podsjetio kako je trenutačno na krajnjem jugu naše domovine u tijeku realizacija projekata ukupne vrijednosti veće od 60 milijuna kuna te posebno pohvalio djelatnike agencije DUNEA koji su pripremali kandidiranje ukupno 22 projekta od kojih je 13 ušlo u uži izbor a nakon detaljne razrade te više strogih provjera u konačnici su kao strateški odobreni 11 projekata.

Dožupan Obuljen je posebno naglasio prednost projekata na Komardi i u Metkoviću dok je dožupanica Vučković naglasila:- Da bi projekt bio strateški u sklopu jadranske prekogranične suradnje nužna je i što bolja pokrivenost što većeg dijela teritorija te sukladnost s lokalnim, nacionalnim i europskim strategijama osobito Lisabonskom i Göteborškom te Europa 2000- strategijom a nužan je i doprinos razvoju zajedničkih ciljeva”.

-Za projekte je bilo raspoloživo ukupno 73,777.198 eura od čega je naša županija zajedno sa svojim partnerima iz Slovenije, Grčke, BiH, Italije, Crne Gore, Albanije i Srbije podijelili 33,395 milijuna od čega je samo našoj županiji pripalo 1,802 milijuna eura odnosno 13,570 milijuna kuna. Za dio projekata dokumentaciju smo mi radili a dio naši partneri a bitno je naglasiti kako će se zaposlenici samofinancirati, a ne iz proračuna županije ili neke jedinice lokalne (samo)uprave- ustvrdila je direktorica agencije Dunea Melanija Milić.

Ahmet KALAJDŽIĆ

dubrovacki.hr

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni