Politika

Župan odbio Mostove amandmane u korist kvalitete zdravstvene usluge

Na županijskoj Skupštini, prošloga četvrtka, donesen je Proračun za 2019. godinu težak gotovo 700 milijuna kuna. Kako to uglavnom biva, amandmani oporbe nisu prihvaćeni, a župan Nikola Dobroslavić je ih je skupno nazvao bacanje lopatom.

Citiramo župana: “Proračun mora imati ravnotežu, a amandmani je narušavaju. Ne prihvaćam ovaj način podnošenja amandmana koji se ‘samo bace lopatom pa se vi snalazite’. Predlažem da se nijedan od amandmana ne podrži jer su više za publiku”.

A što je oporba predlagala, točnije klub MOST-a.


Tražili su smanjenje dviju stavki za ukupno 1,3 milijuna kuna za unapređenje Hitne medicinske službe na području županije, odnosno osnivanje novih timova s liječnikom. Razlog je više nego razvidan: naša županija je prostorno razvučena, dolina Neretve, Pelješac i otoci su dosta udaljeni od bolnica u Dubrovniku i Splitu. Osim toga, potrebno je rasteretiti rad postojećih timova.

Nadalje, drugim amandmanom su tražili preraspodjelu sredstava unutra predloženog Proračuna kako bi se iznašlo 1,4 milijuna kuna za nabavu medicinskih dijagnostičkih uređaja jer se uočavaju problemi u pružanju zdravstvene usluge zbog nedostatka istih.

Jesu li oporbeni prijedlozi bili baš amandmani za publiku? Nismo sigurni. Možda ih je ipak trebalo uzeti u obzir i pažljivije razmotriti, a ne ih doživljavati kao crvenu krpu.

Ono što treba pohvaliti u sustavu Hitne medicinske službe je uvođenje helikopterskih prijevoza od prije nekoliko godina, osobito u ljetnim razdobljima, koji rasterećuju medicinske timove i podižu brzinu djelovanja unutar zlatnog sata.

Međutim, treba ozbiljno razmotriti položaj doline Neretve kojoj je prirodno zaleđe zatvoreno granicom, a najbliži medicinski centri su udaljeni preko 100 km, i vrijeme kada je helikopterska služba reducirana. Isto se odnosi na Pelješac i otoke koji se u izvansezonskom periodu povezuju gliserima, a mogu li oni voziti po svakom vremenu? Novac je važan, ali ljudski životi su ipak najvažniji.

likemetkovic.hr

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni