Politika i gospodarstvo

ŽUPAN O ‘MALOJ POŠTI’: Osnivanje još jedne lučke uprave je gomilanje administracije

Posljednja redovna sjednica Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije u ovom mandatu održana je u utorak u Dubrovniku. Na sjednici su među ostalim usvojeni izvješće župana Dobroslavića o radu za drugo polugodište 2020. godine, suglasnost OB Dubrovnik za osnivanje Odjela neurokirurgije, a dodijeljeno je, odnosno produljeno više koncesija na području Dubrovnika.

Prva na dnevnom redu su bila vijećnička pitanja, a jedno od pitanja se odnosilo na problematiku lučice Mala Pošta u Pločama koje je postavila Kristina Ćurčija (SDP):

“GV Grada Ploča donijelio je zaključak kojim traže izdvajanje luke Ploče – ‘Mala pošta’ koja se koristi kao komunalni vez iz sustava upravljanja Lučke uprave DNŽ te su zatražili osnivanje nove Županijske lučke uprave Ploče. Zahtjev je upućen i Županijskoj skupštini. Luka je od iznimne važnosti, posebno za korisnike vezova, ona je srce grada, ne samo luka, to je otvoreni dnevni boravak. Višegodišnja nebriga Lučke uprave su doveli do toga da je luka svrstana u prvu kategoriju, mada nema potrebnu infrastrukturu. Nema struju, vodu, nadzorne kamere, istezalište…


Građani su nebrojeno puta probali riješiti ovu situaciju. Do danas se Lučka uprava nije povukla, i dalje je prostor u prvoj kategoriji, a građani su nedavno primili prijeteće ugovore te se prijeti oduzimanjem veza ako se iznos ne plati i dodjela prvom sljedećem na listi”.

Župan Dobroslavić je na to odgovorio:

“Što se tiče Ploča i Lučke uprave, dobili smo inicijativu Grada Ploča. To naravno nije tako jednostavno za odlučivanje, zato nismo ni mogli uputiti oko toga odgovarajući prijedlog. Imamo četiri lučke uprave, inicijative za osnivanje najmanje tri, nismo prihvatili nijednu od te tri, pa ni onu od strane Grada Ploče jer smatramo ako bismo umjesto četiri imali sedam uprava da bi bilo gomilanje administracije što bi se plaćalo onim što LU uprihoduje, a ona je tu da drži red i da ulaže u lučko područje. Tako to mora raditi u Pločama i tako to i radi.

Točno je da je područje luke proglašeno prvom kategorijom jer ispunja sve uvjete. Bilo je provjeravanja kod ministarstva je li razvrstavanje dobro i po zakonu, što je i potvrđeno. Može se nastojati da neko područje bude svrstano u nižu kategoriju, no smanjuje se mogućnost održavanja i prikupljanja sredstava.

Na području Lučke uprave u Pločama – Mala Pošta, ubiremo godišnje 45 tisuća kuna. Većina korisnika vezova već imaju popust. Stojimo iza toga da ljudi koji imaju tamo vez, da ga moraju plaćati, a onoliko koliko se plati, toliko se može uložiti. Tu ćemo razgovarati i s ljudima i s gradom, nemamo problem s time što je u Gradu druga politička opcija. Sve mora biti sukladno zakonu i logično, a u ovom trenutku nije logično da se osniva još jedna lučka uprava jer je to gomilanje administracije” – rekao je župan na jučerašnjoj sjednici.