Politika i gospodarstvo

ŽUPAN: Čim stigne cjepivo, spreman sam se prvi cijepiti u ovoj županiji!

Nakon jednoglasnog usvajajnja dnevnog reda vijećničkim pitanjima počela je 18. sjednica Županijske skupštine na kojoj su prisutna 33 od sveukupno 41 županijskog vijećnika.

Osvrnuvši se na program umirovljeničkog standarda koji se provodi već neko vrijeme, županijskog vijećnika Iva Margaretića (HSU), zanimalo je zašto je ove godine umirovljenički dodatak tzv. ‘božićnica’ jedinstvena i iznosi 800 kuna te ima li Županija uvid i kontrolu nad sredstvima koje umjesto direktno umirovljenicma dobivaju općine za svoje umirovljenike. Zanimalo ga je i o nagradi zdravstvenim djelatniima koji rade s covid pacijentima.

– Uspjeli smo osigurati sredstva u proračunu koji je imao udar zbog smanjenih prihoda, za isplatu božićnica umirovljenicima. Isplata je pokrenuta radi se o 2443 osobe koje će dobiti 800 kuna a koji imaju manju mirovinu od 1500 kuna. Jedinice lokalne samouprave kojima sufinaciramo taj program izvršavaju ga na način kako su planirali. Razlike u iznosima doznakama za umirovljenike u pojedinim općinama nastala je zbog toga što smo željeli da što više općina prihvati novi način umirovljeničkog standarda. Jače općine sufinancirali smo s manjim, a slabije s većim iznosima, ali kad smo shvatili da neke općine to ne mogu odlučili smo svima isplatiti 800 kuna – kazao je župan Nikola Dobroslavić.


Odgovarajući na pitanje o nagradama zdravstvenm radnicima istaknuo je:

– Došli smo na ideju da bi trebalo gestom posebno nagraditi napor tih ljudi pa i rizik koji susreću u poslu. Uspjeli smo a to je rezultat dobrog gospodarenja proračunom za to izdvojiti 538 tisuća kuna. Od zdravstvenih ustanova smo zatražili podatke o djelatnicima koji rade s covid bolesnicima. Išli smo na dvije visine nagrade 800 i 1200 jer ne nose svi jednaku težinu rada i izloženost riziku. Riječ je o djelatnicima bolničkih COVID odjela za zaposlenike po 1 200 kuna te svi drugi koji rade sa zaraženima u iznosu od 800 kuna po osobi – kazao je župan.

Vijećnik Marko Mujan iz redova MOST-a pitao je zašto se trasu brze ceste od Osojnika dalje prema Crnoj Gori naziva obilaznicom a ne tranzitnom cestom.

– Preko područja izvorišta ne smije prolaziti tranzitna prometnica a vi je župane tamo forsirate za čije interese. Ako su vas u svezi brze ceste prevarili onda ste nesvjesno u tome a ako nisu onda sudjelujete u pokušaju devastiranja najvrjednijeg bogatstva – kazao je Mujan.

– Nakon gradnje pelješkog mosta i brzih cesta povezivanja na jadransku turističku cestu u Komarni i na magistralu u Zaton Dolima moramo i nadalje povezat ovu županiju s ostatkom Hrvatske. Naš čvrsti i uvjereni stav je da se ne može Dubrovnik povezivat s ostatkom RH preko BiH jer ne želimo ići u Zagreb preko Trebinja kako znamo slikovito reći. U naše prostorne planove i strategiju razvoja od početka se inzistiralo da uđe veza prema Dubrovniku. Do Dubrovnika preostaje dio od čvorišta Metković do Osojnika i po nama se ta veza mora ostvariti. Ona treba biti dio Jadransko jonske autoceste koja do Osojnika izlazi u BiH i nastavlja dalje na Bliski istok. Isto tako Dubrovnik nije odgovarajuće povezan sa zračnom lukom. Svaki grad i područje mora biti povezano brzim prmetnicama sa svojom zračnom lukom. Sve smo to planirali i te trase stoje u prostornim planovima. U prostornim planovima na inicijativu i kolege Mujana i nekih drugih tražilo se da stavimo uz jednu koja je izgledala najoptimalnija i alternativu još jednu trasu. Stavljena je i ona je u prostornom panu. Međutim studija izvodljivosti dala je prednost jednoj od te dvije alternative. Stručnjaci određuju koja je bolja. Treba izradit Studiju utjecaja na okoliš pa će se vidjeti ima li uticaja na okoliš. Studiju izrađuju stručnjaci raspravljat će i javno to nije tajni dokument. Što se tiče prelaska preko rijeke mogu reći da tamo gdje je Studija izvodljivosti pokazala gdje bi trebao biti prijelaz ne vidim kako bi to uticalo na izvorište Omble. Naravno da nema govora da bi cesta išla preko izvorišta Omble. Hoće li trasa biti potvrđena odredit će struka to ne može odrediti ni župan ni gradonačelnik. Prostorni plan je prošao sve procedure ali studije izvodljivosti i uticaja na okoliš moraju dati konačnu riječ – kazao je Dobroslavić.

Među vijećničkim pitanjima upućenim županu Dobroslaviću našlo se i pitanje kako gleda na iduću turističku godinu i što bi trebalo napraviti da bude bolja od ove te pitanje hoće li se župan cijepiti protiv Covida 19.

– Potrebno je sve učiniti da se avionski promet vrati. Moramo održavati epidemiološku situaciju što boljom. Moramo se i dodatno pojačano i odgovorno odnositi prema mjerama. Želim reći da smo među uspješnijim po tome u RH. To pokazuje da naše zdravstvene ustanove,epidemiolozi i građani svi odrađuju svoju zadaću. Moramo pripomoć da se što više sugrađana cijepi. Cjepivo stiže moramo pokazat da smo neopasni za zarazu a to možemo ako se u dobroj mjeri procjepimo. Naravno cijepit ću se samo s onim cjepivom koje prođe sve stručne provjere europske komisije i EU i stručne provjere u RH. Kad se to dogodi spreman sam se prvi cijepiti u ovoj  županiji – poručio je župan Nikola Dobroslavić, prenosi Dubrovački vjesnik.