Politika i gospodarstvo

Željeznice BiH planiraju uvođenje vlaka na liniji Sarajevo – Ploče

Novim redom vožnje za 2016./2017. godinu JP Željeznice FBiH (ŽFBiH) planirale su uvesti “BH voz”, odnosno Talgo garniture u međunarodni i međuentitetski željeznički putnički promet na relacijama Sarajevo – Zagreb, Sarajevo – Ploče, Sarajevo – Vinkovci čime bi se ujedno ostvarila veza s Beogradom, te liniju Sarajevo – Banja Luka.

Iz ŽFBiH su priopćili da su upravo iz tog razloga, od svibnja 2016. godine vođeni intenzivni pregovori s Hrvatskim željeznicama Putnički prijevoz (HŽPP) i Željeznicama Republike Srpske (ŽRS) u vezi novog reda vožnje za 2016./2017 s predloženim navedenim relacijama.

ŽFBiH su predložile da svojim lokomotivama koje ispunjavaju sve potrebne uvjete za prometovanje prugama HŽ i RS, voze do krajnjeg odredišta kako bi se skratilo vrijeme putovanja. Nažalost, pregovori nisu dali željeni rezultat iz razloga što su HŽPP i ŽRS odbile da sudjeluju u dijelu troškova kroz obračun određenog iznosa vagonskog kilometra za Talgo vagone na prugama RH i prugama ŽRS na način kako je to regulirano međunarodnim sporazumom za razmjenu putničkih vlakova u međunarodnom putničkom prometu.


Nakon uvođenja “Talga” Željeznice FBiH povećale su broj putnika u listopadu za 10 posto u odnosu na rujan ove godine. Povećanje je uslijedilo nakon uvođenja Talgo vlaka u redovno prometovanje krajem rujna na relaciji Sarajevo – Doboj.

“Željeznice Federacije su spremne nastaviti pregovore kako bi se postigli dogovori oko ponovnog uspostavljanja ukinutih linija. Naš cilj je da suvremenim putničkim vlakom povezujemo cijelu Bosnu i Hercegovinu brzo, sigurno i efikasno. Naš krajnji cilj je da provedbom ovog projekta deblokiramo željeznički putnički promet, i tako kreiramo uvjete za uspostavu putničkog prometa između najudaljenijih centara naše zemlje, ali i za povezivanje Bosne i Hercegovine s regijom i Europom”, kazao je Džafić, javljeno je iz Službe za odnose s javnošću ŽFBiH.

akta.ba