Politika i gospodarstvo

Želite se popisati online, a nemate e-pass? Evo što napraviti

Od danas do 17. listopada, pod sloganom “Stvorimo zajedno sliku Hrvatske”, traje popisivanje stanovništva, kućanstava i stanova – najopsežnije i najsloženije statističko istraživanje koje će prvi put, u dvije faze, biti provedeno bez papira, odnosno potpuno digitalno.

Popis obuhvaća tri jedinice – stanovništvo, kućanstva i stanove, a u prvoj fazi, do 26. rujna, građani se mogu samostalno popisati kroz sustav e-Građani. U drugoj fazi, od 27. rujna do 17. listopada, popisivanje će provoditi popisivači na terenu, osobnim intervjuom sa stanovništvom te će, uz pomoć prijenosnih računala, popisati sve popisne jedinice koje se nisu samostalno popisale.

Građani će u prvoj fazi, samopopisivanjem, na ovom linku moći popuniti upitnik o svom stanu i kućanstvu, a u njemu je ukupno šezdesetak pitanja na koja odgovara jedna osoba iz kućanstva.


No da biste se popisali online, treba vam vjerodajnica.

Kako doći do vjerodajnice?

1. Koraci za dobivanje ePass vjerodajnice:

  • popuniti pristupnicu za ePASS vjerodajnicu za e-Građane https://www.fina.hr/epass-i-mtoken-vjerodajnice-online
  • potrebna preslika osobne iskaznice u pdf formatu
  • https://ospd.fina.hr/, Pristup na servise, učitati tražene dokumente (pristupnica i osobna) i predaja zahtjeva
  • čeka se samo 1 dan

2. m-Token, Internet bankarstvo

Kao korisnik internetskog ili mobilnog bankarstva odmah možete pristupiti portalu e-Građani. Prijava je jednostavna i identična prijavi na internetsko bankarstvo jer pritom koristite isti autentifikacijski uređaj, odnosno svoju elektroničku vjerodajnicu – mToken, čitač kartice ili token, koje ste dobili prilikom ugovaranja usluge.

3. e-osobna iskaznica

Potrebno je istaknuti da je, ukoliko osoba ne stigne ispuniti Upitnik odjednom, moguće spremiti unesene podatke te s popunjavanjem nastaviti poslije. Nedovršenom Upitniku moguće je pristupiti sve dok traje faza samopopisivanja. Ako je osoba ispunila i poslala Upitnik te joj je sustav dodijelio jedinstvenu šifru (kod), onda više nije moguće unijeti promjene u Upitnik – dodaju iz blade.

Nakon uspješno provedenog postupka i slanja ispunjenog obrasca u sustav za samopopisivanje, na ekranu će se prikazati jedinstvena šifra koja služi kao dokaz o uspješno provedenom postupku samopopisa te ju je obavezno sačuvati kako biste ju mogli dati na uvid popisivaču pri terenskom popisivanju.

Najvažnija pravila za online samopopisivanje

Pravilo je samopopisivanja, naime, jedna vjerodajnica – jedno kućanstvo. Što znači da, ako se i više članova u kućanstvu koristi sustavom e-Građani, samo jedan član kućanstva popisuje ostale članove, kućanstvo i stan.

Nakon uspješnog ispunjavanja upitnika, zaključavanja i slanja, e-ispitanik će dobiti kontrolnu šifru koju treba zapisati, spremiti i čuvati do druge faze terenskog popisivanja, kada će ju predati popisivaču.

Jedinstvene šifre moguće je osobno uručiti popisivaču kada on dođe na adresu, a može ju se i ispisati te ostaviti na vidljivu mjestu kako bi je popisivač mogao preuzeti.

Svi popisni podaci su službena tajna. Iskazuju se u obliku u kojem statističku jedinicu nije moguće identificirati ni izravno ni neizravno te ne mogu biti podloga za utvrđivanje bilo kakvih prava i obveza, kao što su upravne, pravne ili porezne svrhe ili za bilo kakvu provjeru.

Popis se provodi prema stanju na dan 31. kolovoza 2021. u 24 sata, što se smatra referentnim trenutkom.