Politika i gospodarstvo

Zbog suše i proljetnog mraza u Pločama prepolovljen urod smokava

suhe smokve by coolinarka.com

Na području grada Ploča ove je godine kod većine proizvođača smokava značajno slabiji urod i manji plodovi, a berba je osjetno kasnila. Mnoge je to podsjetilo na situaciju prije tri godine kada je u Peračkome Blatu, Baćini i okolnim područjima zabilježen prepolovljen urod zbog dugotrajne suše, dok berbe na području Staševice gotovo i nije bilo jer su stabla izmrzla zbog leda koji je pogodio to područje početkom godine.

Prema procjenama, te je godine ubrano pedesetak tona smokava, a još prije nešto više od dva desetljeća bralo se više od 300 tona. Poljoprivredni proizvođač i zamjenik gradonačelnika Ploča Zdenko Mateljak tvrdi da će na području Staševice urod biti slabiji čak 70 posto. Tamošnji poljoprivrednici spremni su probleme s urodom smokava povezati s dugotrajnom sušom.

– Ovo može postati dugoročni problem i, pokaže li se da je uzrok ovoj katastrofi suša, hitno treba razmotriti mogućnost navodnjavanja stabala iz rijeke Matice, koja prolazi kroz to područje – rekao je Mateljak.


Situacija u donjem dijelu Neretve nije ništa bolja, a na nekim parcelama urod je potpuno zanemariv. Glavni razlog za to je, prema riječima Ive Batinovića, poljoprivrednog savjetnika, prošla godina, kada je smokva u kratkom vremenskom razdoblju dva puta vegetirala. Najprije su joj, zbog berbe, opali list i plod, a u listopadu, kada se stablo trebalo pripremati za fazu mirovanja, ponovno je prolistala. Ta nenormalna situacija potpuno je iscrpila stablo, koje je u zimu ušlo nepripremljeno.

Uz to, prošlo ljeto bilo je dosta kišovito, što smokvi ne odgovara, a onda je došao i ovogodišnji proljetni led.

Tekst: Ante Šunjić / www.slobodnadalmacija.hr
Foto: www.coolinarka.com