Politika i gospodarstvo

Završni prijedlog mirovinske reforme: Radit će se duže, a mirovine će biti manje

Vlada je, čini se, prelomila i donijela završni prijedlog dokumenta o mirovinskoj reformi. Radit će se duže, a mirovine će biti manje. U mirovinu će se ići sa 67 godina, a uvodi se i nacionala mirovina.

Prema novom prijedlogu, umirovljenici će moći ponovno raditi, i to 4 sata. Dodatak od 27 posto samo je za one koji prijeđu u prvi mirovinski stup. To su prijedlozi mirovinske reforme koji su procurili u javnost, a o svemu, bar do ponedjeljka, nadležni ministar šuti.

Štednja iz drugog mirovinskog stupa i prelazak u prvi, osigurali bi pravo na dodatak od 27 posto na mirovinu. To vrijedi za one rođene 1962. godine i mlađe. Za onog tko to odabere, mirovina će biti veća. Ostanak u oba stupa značit će manju mirovinu.


Primjerice, radnik s prosječnom plaćom prema nekim izračunima imao bi mirovinu 2.980 kuna, ako bi je primao iz oba stupa. Odluči li se za mirovinu samo iz prvog stupa, bit će mu veća za 603 kune, i iznosila bi 3.583 kune.

Za to su i u sindikatu umirovljenika. ”Da prilikom umirovljenja birate hoćete li prijeći u prvi stup gdje vam država jamči vašu mirovinu ili ćete ostati u drugom stupu“, govori Jasna Petrović iz Sindikata umirovljenika Hrvatske.

O reformi bivši ministar nema lijepe riječi. ”Ministar Pavić je grobar mirovinskog sustava i sve ovo što sada radi, radi na štetu i sadašnjih i budućih umirovljenika, a 27 posto je nešto što zaslužuju svi oni koji odlaze u mirovinu, bez obzira kada su rođeni“, rekao je Mirando Mrsić, bivši ministar rada i mirovinskog sustava.

dnevnik.hr