Politika i gospodarstvo

Završen sastanak u vladi. Pregovori se nastavljaju sutra, štrajk ne prestaje

Školski sindikati s predstavnicima vlade danas su pregovarali sedam sati. U tih sedam sati sastanak su nakratko napustili u kasnim popodnevnim satima radi međusobnih konzultacija, a tada se neslužbeno doznalo da im nije ponuđeno ništa novo te da se ni u jednom trenutku nije razgovaralo o sindikalnom zahtjevu za povećanjem koeficijenata od 6,11 posto u prosvjeti.

Šprem: Sastanak je bio iscrpljujuć

Sastanak u vladi završio je u 23 sata, sedam sati nakon početka.


Na današnjem sastanku dogovor nije postignut, potvrdio je Branimir Mihalinec kada je izašao iz Banskih dvora u 23 sata.

“Pregovore nastavljamo sutra, štrajk se nastavlja. Ukoliko sutra završimo pregovore ići ćemo na referendum. Molim vas da istražite istraživanje policije popisa prosvjednika što smatramo zastrašivanjem”, rekao je Mihalinec nakon sastanka, javlja Dnevnik.hr

Šprem je rekla da je sastanak bio iscrpljujući. “Vidite koliko je sastanak trajao, a sutra ćemo vidjeti koja su moguća rješenja”, rekla je Šprem, dodajući da je “više opcija na stolu”.

Frka Petešić je nakon razgovora novinarima rekao da traže kvalitetno rješenje koje će omogućiti da se razlika kompenzira.

“Razgovaramo o tome na koji način to napraviti imajući u vidu mogućnosti i činjenicu da je proračun već izglasan i da smo na kraju godine. Tražimo održiva rješenja, koja neće značiti veću presiju na porezne obveznike, a koja će u najvećoj mjeri zadovoljiti zaposlene u obrazovanju, dok se dugoročno ne riješi pitanje koeficijenata”, rekao je Frka Petešić.

O detaljima ni on nije htio govoriti, ali je potvrdio da se razgovara i o dodacima na plaću, javlja Dnevnik.hr

Sastanak počeo u 16 sati

Sastanak sindikalnih predstavnika s predstojnikom Ureda premijera Zvonkom Frkom Petešićem počeo je u 16 sati, a sindikalisti su uoči sastanka rekli da nije pregovaračke nego konzultativne prirode jer Frka Petešić nema mandat s njima razgovarati o promjeni koeficijenata.

“Ponuda koju nam je dala vlada vrlo je mala”, rekla je glavna tajnica Sindikata učitelja Ana Tuškan novinarima te je dodala da se raspravlja samo o dodacima, kada je u popodnevnim satima izašla sa pregovora na konzultacije.

Neslužbeno se doznaje da je vladina poruka toliko skromna da sindikatima nije prihvatljiva.

Javio se Plenković

Iz Osijeka se u večernjim satima o razgovorima sa sindikatima oglasio premijer Andrej Plenković, podsjećajući da je “za kompromis potrebno dvoje”. Upitan na čemu temelji svoj optimizam da će se dogovor večeras postići, odgovorio je protupitanjem je li tako loše povećati plaće za 20 posto u mandatu jedne vlade.

U emisiju Otvoreno se pak oko 22 sata javila Dominique Bratović-Vela, koja je tada rekla da se još uvijek pregovara, da su svi zatvoreni i da ne žele previše odavati.

Dodala je da je zanimljivo to što su sindikalni povjerenike u nekim školama i Krapinsko-zagorskoj županiji posjetili policijski službenici i raspitivali su se tko je sve bio na prosvjedu. Pitaju se nije li to jedan vid zastrašivanja.

Akademik Kusić je bio na pregovorima, a kazao je da su razgovori iscrpni, kompleksni i obećavajući.

U Otvorenom je pojasnio zašto je došlo do štrajka – kaže da su prosvjetari bili nezadovoljni koeficijentima i tu su u pravu, no sindikati nisu bili zadovoljni ponuđenim. Smatra da su sindikati skloni da se koeficijenti korigiraju kroz neki vremenski period budući da je riječ o složenom postupku, a dok se to ne učini se predviđa korigiranje dodataka kako bi s time kompenzirali dok se koeficijenti ne korigiraju.

Index

 

Tag